Мария Габриел иска да види повече жени лидери на високотехнологични стратъпи

Европейския съвет по иновациите дава 75 000 евро безвъзмездна помощ за стартиращи високотехнологични предприятия

Икономика / Технологии
3E news
606
article picture alt description

Европейската комисия публикува първата покана за участие по инициативата Women TechEU, предложена от българския еврокомисар Мария Габриел. Инициативата WomenTechEU е насочена към високотехнологични стартъпи, ръководени от жени, заемащи висша ръководна длъжност като главен изпълнителен директор или равностойна длъжност в дружеството към момента на подаване на предложението за кандидатстване. „Само 15% от иновативните стартъпи са основани или съвместно учредени от жени. 20,4 % от жените на възраст над 35 години заемат по-ниски позиции в кариерното развитие, в сравнение със само 5.9% при мъжете. С Women TechEU се стремим да удвоим броя на ръководените от жени стартъпи в Европа. Нуждаем се от повече талантливи жени за създаване на устойчива и приобщаваща европейска екосистема на високите технологии. Целта ни е да подкрепим жените новатори, да увеличим шансовете им за успех и дадем повече възможности за успешна кариера като лидери предприемачи в новите технологии“, заяви Мария Габриел.

Women TechEU се осъществява в рамките на работната програма „Иновационни екосистеми“ по програма „Хоризонт Европа“, чрез Европейския съвет по иновациите. Women TechEU предвижда и възможност за стартъпите за участие в дейности, организирани от програма InvestEU и инициативата Enterprise Europe Network (EEN). Очаква се до 50 високотехнологични стартиращи предприятия от държавите – членки на ЕС и асоциираните държави да бъдат финансирани по обявената инициатива Women TechEU. Крайният срок за подаване на предложения е 10 ноември 2021г.

 „С Women TechEU ще подпомогнем ръководени от жени стартъпи в ранния етап на създаване на предприятията с безвъзмездна финансова помощ в размер на 75000 евро. Предлагаме и менторска програма чрез новата „Програма за лидерство на жените“ за изграждане на мрежи и популяризиране на резултатите. Младите момичета имат нужда от вдъхновяващи ролеви модели. Имаме невероятен брой жени новатори в Европа. Европа може само да спечели от подкрепата за таланта, идеите и потенциала им“, коментира още Мария Габриел.  

Всички кандидатури трябва да бъдат подадени чрез портала за финансиране и обществени поръчки на Европейската комисия. Подробна информация за условията за кандидатстване можете да намерите на този интернет адрес: https://eic.ec.europa.eu/news/eu-launches-women-techeu-pilot-put-women-forefront-deep-tech-2021-07-13_en

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща