Мария Габриел за InnoStart Forum 2019: Имаме креативни цифрови стартъпи, но съществува значителен недостиг на инвестиции за разрастването на високоиновативните цифрови компании в ЮИЕ

Икономика / България
Галина Александрова
828
article picture alt description
  • Международната конференция InnoStart Forum представя опитът на Израел в изграждане на предприемаческа и стартъп еко-система.
  • Представители на бизнеса в САЩ ще споделят своя опит за насърчаване на иновациите.
  • Български предприемачи и стартъпи ще представят своите най-силни страни пред представители на фондове за дялов и рисков капитал.

По повод на предстоящата международна конференция InnoStart Forum 2019. организаторите от Американска търговска камара в България получиха официално видео-обръщение от Мария Габриел, еврокомисар по дигиталната икономика и общество.

Публикуваме текста със съкращения. Пълният размер на видеото ще бъде излъчено по време на събитието.

„Цифровите иновации могат да допринесат за насърчаване на социално-икономическото развитие в Европа. Нововъзникващите цифрови технологии като изкуствения интелект и блокчейн стоят начело на списъка на следващото поколение иновации. Те са от изключително значение за конкурентоспособнсотта и устойчивия икономически растеж на Европа.

От решаващо значение за Европа да увеличи инвестициите си в научни изследвания и иновации в научни раразботки и изкуствен интелект, за да остане конкурентоспособна в световен мащаб.

Всички знаем, че иновациите могат да дойдат от всички краища на света. И знаем, че нашият регион притежава огромен, но не достатъчно развит потенциал за развитие на стартъпи и иновации. Всъщност успехът на prezzi, taxify, unipad показват че предприемачеството, креативността и упоритостта могат да преодолят големите бариери в по-слабо развитите екосистеми в региона.

Нека не се заблуждаваме. Успешните стартъпи вече не са монопол на вече установени центрове на технологиите като Париж, Берлин или Лондон. Съществува, обаче, значителен недостиг на инвестиции за разрастването на високоиновативните цифрови компании в нашия регион. Този недостиг на инвестиции е най-важният фактор , които пречи на цифровите предприемачи и стартъпи да разгърнат пълния си потенциал.

Ние проведохме обстоен анализ на пазара за цифрови иновации и стартъпи в нашия регион. Резултатите показват, че 46% от стартъпите, възникнали в Централа и Източна Европа успешно са намерили инвестиране извън нашия континент и са се преместили.

Европейската комисия постави начало на инициативата „Цифрови иновации и разрастване на мащаба“, заедно с Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка. С нея създаваме първия регионален инвестиционен механизъм, който си поставя за цел именно цифровите иновации и разрастването на мащаба на стартъпите в региона. Целевите инструменти за финансиране са съобразени както с ранния етап, така и с фазата на разширяване на стартъпите, които изискват по-рисково финансиране.

Бихме искали да проучим възможностите за съвместни инвестиции с наши партньори от САЩ и Израел, за да продължим да стимулираме инвестициите в нашите креативни цифрови предприемачи.

Убедена съм, че има много възможности и инициативи от взаимен интерес и очаквам с нетърпение да продължим нашия диалог.“

InnoStart Forum 2019 накратко

Еднодневната конференция събира на едно място представители на изпълнителната власт, на международния бизнес от Израел, САЩ и региона на Югоизточна Европа в т.ч. и България. Те ще представят успехи и предизвикателства, както и добри практики за изграждане на устойчива стартъп екосистема и иновативна общност. Събитието се фокусра върху публичните политики, бизнес подхода и цели да срещне представители на фондове за дялов и рисков капитал със стартъпи.

Събитието ще се проведе в София Ивент Център на 20 юни 2019 г.

За събитието

Официалният сайт на конференцията в http://innostart.events/ Там се помества най-актуалната програма на събитието. Информация за него е налична в социалните медии:

-          Фейсбук страница

-          Фейсбук събитие

-          LinkedIn страница на AmCham Bulgaria

-          Twitter профил

Събитието е инициирано и организирано от Американска търговска камара в България и Израело-американска търговска камара. Конференцията има подкрепата на Посолство на САЩ в България и на Посолство на държавата Израел в България.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща