Малките модулни реактори стават все по-атрактивни за бизнеса и гражданите

Този вид реактори могат да се изпозлват в градски зони, като базова мощност или да се поставят в морето

Енергетика / Технологии
Георги Велев
2019
article picture alt description

През 2027 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация първите в света малки модулни реактори за гражданска експлоатация. Това заяви по време на международната ядрена конференция „Булатом“ Йордан Йорданов, НУКЕМ и бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“. Йорданов обясни, че все повече проекти вече има за използването на малки модулни реактори за граждански цели, а не само за военни или космически програми. В руските проекти се предвижда този тип реактори да могат да работят както в морето, така и на сушата. Сходен с малките модулни реактори е проектът за плаващия атомен ледоразбивач „Ломоносов“, който в момента се зарежда с ядрено гориво.

Йорданов отново обясни и широкото приложение на малките модулни реактори – те са значително по-компактни, маневрени и системите им за безопасност са като големи блокове от поколение 3+. Проектният живот на тези блокове е между 60 и 80 г. в зависимост от моделите им, а изграждането на някои модели реактори може да се направи дори и в България.

Предвижда се в бъдеще именно чрез малките модулни реактори в бъдеще да могат да утилизират отработеното ядрено гориво и оставащият плутоний от сегашните блокове.

У нас Електроенергийният системен оператор понякога има остра нужда от регулиращи мощности. На бизнесът също ще бъде от полза ако знае, че ще има сигурен източник на електроенергия за десетки години напред, обясни Йорданов.

Специалистът представи модел на малък модулен реактор на компанията NuScale, който е с мощност 60 MW, ще работи 60 г., като веднъж на 2 г. се зарежда с гориво. Този реактор покрива най-високите изисквания за сигурност на блоковете от поколение 3+, обясни Йорданов.
Цената на електроенергията от реактора ще бъде до 82 $/мвтч. Строителството на този реактор се очаква да струва 4200 $/квтч
При изключване този вид реактор не се нуждае от допълнително захранване. Зоната за евакуация е 300 м при сериозна авария. Това означава, че този вид реактори спокойно могат да се използват и в градски условия, смята Йорданов.

Компанията NuScale имат вече подписани договори с корейска компания за инвестиции в проектите в САЩ. Контракти има и с румънската държавна електрическа компания като договорът е за проучване и инсталиране на малки модулни реактор, обясни Йорданов.
Моделът реактор Holtec SMR 160 е с по-голяма мощност от 160 MW, а периодът на експлоатация е 80 г. При него цената на електроенергията е 60 $/мвтч, а инвестицията в строителството е 5000 $/квт. Разходите тук са съизмерими с изграждането на реактор от поколение 3+, но това е така заради високата степен на защита на модулния реактор. Този модел е от типа ВВЕР и има пасивно охлаждане.

При този модел се позволява сериозно модулиране на мощността – тя може да се увеличи или намали от 30 до 100% само за 28 минути. Това е идеална балансираща мощност за нуждите на ЕСО, добави Йорданов. Пред аудиторията той обясни, че Украйна вече е подписала договор с американската компания за внедряване на такъв вид реактори на нейна територия.

В Китай пък залагат на високотемпературни модулни реактори и основен такъв модел е HTR – PM. В момента вече се строи такъв тип реактор в Китай и той ще бъде с мощност 210 MW. Реакторът е с хелиево охлаждане и инвестицията е 1800 $/квт.

Друг вид реактор на дружеството Thor Con пък работи с разтвори на соли. Моделът има няколко пасивни системи и е много прост за управление. Самото съоръжение има няколко защитни бариери и голям работен диапазон, което го прави добър избор за балансираща мощност. В случай на авария този реактор може да остане изолиран и година и половина да се нуждае от външна намеса, обясни Йорданов. Единичната му мощност е 250 мвт, а модулите се сменят на всеки 4 г. Предвижда се този вид реактор да се строи за до 24 месеца, а цената на електроенергията да бъде 30 долара за мегаватчас. Специфика на моделът е, че трябва да се построи близо до водни площи.

Експерти у нас вече са подготвили и предложение към българската Агенция за ядрено регулиране за създаване на регулации как могат да се използват подобни системи в България.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща