МААЕ: Глобалните енергийни нужди изискват увеличение на дела на атомната енергия

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
169
article picture alt description

Без сериозно увеличение на дела на атомната енергия в световен мащаб ще е трудно да се осигури достатъчно електроенергия, за да се постигне устойчиво развитие и да се противодейства на изменението на климата. Това обяви Михаил Чудаков, заместник генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), който коментира най-новите прогнози на институцията за енергийните тенденции до 2050 г. , пише специализираното издание world-nuclear-news.org

През 2018 г. атомната индустрия е произвела около 10% от електроенергията в света, което представлява около една трета от нисковъглеродната електроенергия. Към днешна дата 450-те действащи ядрени реактора имат рекордно ниво от над 399 гигавата обща нетна инсталирана мощност.

Според различните сценарии на МААЕ до 2030 г., производствените мощности в света може да намалеят с около 8% или да се увеличат с 25%. Интересът към ядрената енергетика остава силен, особено в развиващия се свят, а ангажиментите, договорени съгласно Парижкото споразумение за климата и други инициативи, имат потенциал да подкрепят развитието на сектора.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща