Корпусът на най-мощния в света научен реактор ще бъде готов тази година

Енергетика / Технологии
3E news
497
article picture alt description

Корпусът на строящия се в Русия най-мощен многоцелеви изследователски реактор на бързи неутрони – МБИР, тази година ще бъде изпратен на Научно-изследователския институт за атомни реактори (НИИАР). Той се строи от предприятието на „АЕМ-технологии“ - „Атоммаш“ във Волгодонск.

„МБИР е принципно нов проект, който на всеки етап изисква специално внимание при изработването и контролните операции. Миналата година успешно завършихме производството на всички елементи. Сега ни предстои да направим контролното сглобяване и корпусът ще бъде готов за изпращане“, заяви генералният директор на „АЕМ –технологии“ Игор Котов.

Реактор МБИР с топлинна мощност от 150 мегавата се изгражда на площадката на НИИАР в руския Димитровград. Въвеждането му в експлоатация е предвидено за 2028 година. Смята се, че МБИР ще осигури на атомната индустрия съвременна и технологично усъвършенствана изследователска инфраструктура за половин век напред. Уникалните му технически характеристики ще позволят да се решат много изследователски задачи за създаване на нови, конкурентоспособни и безопасни ядрени инсталации, в това число и реактори на бързи неутрони за затваряне на горивния цикъл. При това, времето за изследвания в новия реактор ще бъде намалено няколко пъти.

Предвижда се на базата на МБИР да бъде създаден международен център, в рамките на който чуждестранни специалисти ще провеждат необходимите им експерименти.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща