Корейският реактор APR-1400 получи разрешение за употреба на американския пазар

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
181
article picture alt description

Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC) издаде лиценз за използване на южнокорейския реактор APR-1400. В документа се посочва, че дизайнът на реактора е напълно съобразен с изискванията за ядрена безопасност на САЩ, съобщава специализираното издание world-nuclear-news.org.

Съгласно законовата разпоредба (по-специално в САЩ, Великобритания и други страни), лиценз се издава за самия дизайн на реактора. Т.е. това не е разрешение за изграждане на атомна централа, а предварителна процедура, потвърждаваща съответствието на реактора с националните стандарти и допускане на бъдещото му участие в евентуален търг за изграждане на АЕЦ.

Реакторът APR-1400 е разработен от Korea Electric Power Corporation (KEPCO) и дъщерното дружество на компанията Korea Hydro and Nuclear Power (KHNP). Той бе представен за първи път в Комисията за ядрено регулиране през септември 2013 година.

APR-1400 е усъвършенстван модел на реактор с вода под налягане с мощност 1400 мегавата и предполагаема продължителност на работа от 60 години. Той е разработен на база на стандартния южнокорейски дизайн на реактор OPR-1400 с мощност 995 мегавата, който е сред най-използваните в южнокорейските АЕЦ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща