Китай смята да забрани напълно майнинга на криптовалути от 2021 г.

Икономика / Технологии
Маринела Арабаджиева
759
article picture alt description

Управляващите в Китай смятат напълно да забранят майнинга на криптовалути в страната през 2021 г. Това съобщава във вторник централната телевизия на Китай цитирана от международните агенции.


По данни на телевизията, Държавната комисия за развитие и реформа на Китайската Народна Република и публикувала обновената версия на „Списък на регулиране на структурата на производството“, съдържащ видовете дейности, които ще се поощряват или забраняват от правителството, а също така тези от тях, от които страната трябва да се отърве в бъдеще. В документа от 130 страници сред дейностите, подлежащи на прекратяване се посочва „майнинга на виртуални валути (производство на биткойни и други виртуални валути)“. Според законодателните норми, това означава и забрана на бизнеса за инвестиции в такива дейности. „Крайният срок за прекратяване на тези дейности е 1 януари 2021 година“, се казва в цитирания от агенциите документ.


През 2017 г. Народната банка на Китай забрани ICO (Initial Coin Offering – форма на привличане на инвестиции чрез пускането и продажба на инвеститори на нови криптовалути и токени), а също така и осъществяване на търговски операции с биткойни и други криптовалути. Оттогава в страната са затворени 88 борси на криптовалута и са спрени 85 ICO.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща