Как добрите идеи се превръщат в успешни бизнес проекти?

Креативните млади хора могат да кандидатстват за участие в Академия „Иновация в действие“ на www.innovationinaction.eu до 17 февруари

Икономика / Технологии
Георги Велев
812
article picture alt description

„Иновациите: Инвестиция в бъдещето“ – това бе темата на провелия се миналата вечер в София отворен семинар, част от петото юбилейно издание на проекта Академия „Иновация в действие.“ Над 100 млади хора, които имат идеи и искат да се научат как да ги разработят и превърнат в успешни бизнес проекти, се събраха в клуб Перото в НДК. Те се срещнаха с организаторите, посланиците и участници от предходни издания на инициативата, за да разберат повече за процеса по създаване на иновации и какви са стъпките по пътя от креативността до предприемачеството. Всички заинтересовани, които отговарят на критериите, могат да подават кандидатури за участие в Академията на www.innovationinaction.eu. Крайният срок е 17 февруари.

Посланиците на инициативата тази година, които ще споделят с участниците ноу-хау от собствения си опит като предприемачи са: Блажка Димитрова, основател на социалния проект „Кухнята на Благичка“ и двигател на сдружението, насърчаващо екологично-отговорните практики „Нулев отпадък България“, Крум и Симона Крумови от Издателство „Керът“, които помагат на родителите в общуването с децата им с иновативни образователни карти, Милена Ташкова и София Фердинандова, създатели на проекта за превенция на хранителни разстройства сред тийнейджърите в училищата „Живот на килограм“, Борислав Кирилов, съосновател на най-голямата школа по бразилско джу-джицу в България „Twisted Jiu-Jitsu” и Станислав Цветков, главен аниматор в „Студио Змей“ и един от авторите на проекта „Златната ябълка“. Зад инициативата отново застават и посланиците, които я подкрепяха в предходното четвърто издание – певицата DIA, известна с комбинацията на  традиционни мотиви с техно звучене в творчеството си, Любомир Янчев, създател на устройството за умно управление на климатици „Мелиса“, и Кирил Митов, който развива роботиката в България и чужбина чрез платформите за онлайн обучения по роботика „Robopartans”.

„Много е важно да се намери адекватен начин, чрез който да се предадат на идващите поколения нашата история, традиции и култура, които ни придават идентичност като народ“, споделя Станислав Цветков от „Студио змей“.  Пред кандидат участниците той представи предизвикателствата, които е преодолял по пътя към успеха си в предприемачеството.

„За екипа на “Живот на килограм” иновацията не се изразява в спорадични, гениални скокове, а е устойчив начин на мислене и функциониране”, сподели в речта си по време на семинара Любомира Манчева, психолог, психодрама терапевт и хипнотерапевт.

За преживяването си след спечелването на първа награда в предходното издание на Академия „Иновация в действие“ разказа победителката от миналата година Мария Юрукова, създател на проекта „Плети с тениска“.

Да действат смело и да бъдат иновативни, креативни и дори малко луди, когато наистина вярват в идеята си – това е посланието, което Блажка Димитрова от „Нулев отпадък България“ отправя към кандидатите.  

Четири са областите, в които младите хора ще разработват проекти тази година: ефективно използване на ресурси, иновативно образование, здравословен живот и преоткриване на българските традиции и култура.

След преглед на всички кандидатури и окончателен подбор на участниците, в програмата на Академия „Иновация в действие“ през идните месеци предстоят учебни и работни сесии, в които младите хора ще придобият знания и умения за създаване и управление на иновативни проекти. Предвидени са модули по темите: генериране на идеи, анализ и оценка на потенциала на новите идеи, дизайн и ре-дизайн на иновативни продукти, устойчиви бизнес модели и взимане на решения. След като завършат проектите си, участниците ще преминат през селекция, която ще определи финалистите. В началото на месец юни, те ще се представят пред журито на конкурса, а най-добрите ще бъдат отличени с награди: първа награда - участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел, втора награда - Магистратура по иновации, предприемачество и финанси, съвместен продукт на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и The Business Institute и трета награда – курс по иновационен мениджмънт, организиран от The Business Institute.

Домакини на събитието бяха изпълнителните директори на компаниите организатори от „Солвей Соди“ АД и „Аурубис България, Спирос Номикос и Тим Курт.

„Солвей Соди“ стартира „Иновация в действие“, тъй като тази инициатива е дълбоко свързана с ценностите на Група „Солвей“ и с нейните политики по социална отговорност, устойчиво развитие и иновации в полза на обществото и околната среда. Ние продължаваме да инвестираме в младите хора с идеи и желание да променят света и в тяхното развитие като иноватори и предприемачи. В Академията те получават безплатни знания и умения за това как да превръщат иновативните си идеи в бизнес решения, осигуряваме им подкрепа и експертно мнение“, каза Спирос Номикос.
„Светът е движен напред от хора, които не се страхуват да мислят различно. Чудесно е да имаш идея, но е важно и да изградиш умения как да я представиш, защитиш и превърнеш в работеща. Вярваме, че „Иновация в действие“ помага на младите хора да извървят пътя от вдъхновението до осъществяването” добави Тим Курт.

В петото издание на Академия „Иновация в действие“ добротворчеството отново ще бъде застъпено и инициативата ще подкрепи две благотворителни каузи. Всеки участник ще избира коя кауза да подкрепи, а в рамките на панела „Взимане на решения“ ще има възможност и да защити избора си.   

От началото през 2012 г. досега инициативата набра голяма популярност и се наложи като успешен формат, насърчаващ младите хора да се развиват и да създават нестандартни и работещи решения в различни сфери на живота, които да са в полза на цялото общество. През академията са преминали над 400 млади иноватори с най-разнообразни креативни виждания за това как да подобрим средата ни.

Повече за Академия „Иновация в действие“ 2018-2019 ще намерите на: www.innovationinaction.eu.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща