Информационен ден на Европейския съвет за иновации

Икономика / Технологии
Галина Александрова
606
article picture alt description

На 19 юни (сряда) от 9:30 ч. в Дома на Европа (на ул. "Г.С. Раковски" №124)  ще се проведе Информационен ден посветен на Европейския съвет за иновации.

Събитието ще открият Христо Христов, заместник-ръководител на Представителството на Европейската комисия в България и Милена Дамянова, директор на Дирекция „Наука” в Министерството на образованието и науката.

Експерти от Европейската комисия и от България ще представят новите възможности за финансиране в рамките на пилотната програма на създадения Европейски съвет за иновации.

Сред участниците ще бъдат заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева и Кийт Секейра, Старши съветник на комисаря по въпросите на изследванията, науката и иновациите Карлош Моедаш.

Макар че в Европа живеят едва 7 % от световното население, тук се осъществяват 20 % от световните инвестиции в научноизследователската и развойната дейност, както и една трета от всички висококачествени научни публикации. Освен това Европа е световен лидер в промишлени сектори като фармацевтичната промишленост, химическата промишленост, машиностроенето и модата. Тя обаче трябва да полага повече усилия, за да може тези високи постижения да се превърнат в реални успехи и да доведат до появата на световни лидери на нови пазари, основаващи се на иновациите. Това важи с особена сила за иновациите, които са свързани с коренно нови технологии (т. нар. „иновации, водещи до пробив“), и за иновациите, благодарение на които се създават нови пазари (т. нар. „дисруптивни иновации“).

През юни 2018 г. Европейската комисия предложи най-амбициозната до момента програма за научни изследвания и иновации, „Хоризонт Европа“, чийто бюджет за периода 2021—2027 г. възлиза на 100 млрд. евро. От тях се предвиждат 10 млрд. евро Европейския съвет по иновациите - той предлага пряко подпомагане за иновациите посредством два основни инструмента за финансиране: един за ранните стадии и един за разработването и внедряването на иновациите на пазара.

През март 2019 г. Комисията допълни предложението си с още 2 милиарда евро за стимулиране на пилотната фаза на съвета по иновации, като до момента за 1276 особено иновативни проекта е предоставено финансиране в размер на над 730 млн. евро.

 

ПРОГРАМА

09:20 – 9:50

Регистрация/кафе

10:00- 11:30

Панел 1 – ЗАСИЛЕН ЕВРОПЕЙСКИ СЪВЕТ ПО ИНОВАЦИИТЕ (ЕСИ) – НОВ ПОДХОД ЗА ФИНАНСИРАНЕ

9:50 – 10:00 Приветствено слово

- Милена Дамянова, Директор на дирекция „Наука“, Министерство на образуванието и науката

10:00 – 10:20

Представяне на обосновката на политиката на Европейския съвет за иновации (ЕСИ)

- Кийт Секейра, Старши съветник на комисаря по въпросите на изследванията, науката и иновациите, Европейска комисия

10:20 – 11:30

Дискусионен панел с въпроси и отговори

- Кийт Секейра, Старши съветник на комисаря по въпросите на изследванията, науката и иновациите, Европейска комисия - Ангелина Тодорова, Ръководител на отдел „Координация“, Фонд мениджър на финансови инструменти в България (tbc) - Райчо Райчев, Ендуросат, получател на пилотната втора фаза от българския ЕСИ инструмент за малки и средни предприятия - Проф. Живко Кисьовски, Софийски университет, бенефициент на FET OPEN (Бъдещи и нововъзникващи технологии)

Модератор: Саша Безуханова, член на управителния съвет на EIT (Европейски институт за иновации и технологии)  

11:30– 13:00

Панел 2 – Достъп за малките и средните предприятия (A4SME) – ПОЛУЧАВАНЕ НА ФИНАНСИРАНЕ И ПОДКРЕПА

11:30– 12:30

Как да получим финансиране и подкрепа? Новите финансови и практически елементи.

- Жан-Давид Мало, директор на Работната група към Европейския съвет за иновации, Генерална дирекция „Научни изследвания и иновации“ , Европейска комисия - Антонио Карбоне, Достъп за малките и средните предприятия (ACCESS4SMEs) - Изпълнителна агенция за малките и средните предприятия (EASME) - Изпълнителната агенция за научни изследвания (REA)

Модератор: Проф. Костадин Костадинов, съветник на министъра на образованието и науката и български представител в SME PC

12:30 – 13:00

Дискусия с въпроси и отговори

13:00 - 13:30 Обобщение - Карина Ангелиева, заместник-министър на образованието и науката

 

Предварителната регистрация за участие в събитието можете да направите на следния адрес тук.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща