Иновациите в дигитално образование са въпрос на постоянство и сътрудничество

Положителният пример на Естония в рамките на Европейски дни на научните изследвания и иновациите бе във фокуса на дискусиите, в които участва и българският комисар Мария Габриел

Икономика / Технологии
Рая Лечева
756
article picture alt description

И докато преди години дигиталното образование беше просто важна тема, днес е необходимост. Това каза по време на дискусия за дигиталното образование Темис Кристофидоу (Themis Christophidou), генерален директор, Главна дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“ към Европейска комисия в рамките на Европейските дни на научните изследвания и иновациите „RiDaysEU”. COVID-19 е най-голямото предизвикателство, пред което са изправени нашите образователни и обучителни системи. За 80% от хората няма друг път освен използването на дигиталните технологии за обучение. Едва 9 на сто нямат удобство за обучение от вкъщи и нямат компютър, но въпреки това 1.6 млрд. ученици не са били включени в дигиталните образователни процеси, каза тя. Това превръща дигиталното образование в сериозно предизвикателство, което трябва да отговори на нуждите на всички. По-важно от всякога е сътрудничеството между ученици, учители, родители, образователни институции, иновативни компании и бизнес.

За 80 на сто от европейците единственият път

е използване на дигитални технологии в образование

Това са само част от темите, които обхваща и новия План за действие 2021-2027 г. за дигитално образование, подчерта и Антоанета Ангелова -Кръстева, директор „Иновации, цифрово образование и сътрудничество“ към Европейска комисия и модератор на дискусията. В момента са отворени процедури с възможности за създаване на нови дигитални решения в образованието към European Digital Innovation Hub. За намирането на ефективни решения днес трябва да работим повече в диалог, не може да работим в изолация, подчерта Кристофидоу. Още в първите месеци на локдауна миналата година министрите трябваше да търсят сътрудничество, за да споделят и обменят опит. Затова и в новия план се предвиждат повече средства за сътрудничество, допълни още тя.

Сред първенците в развитието на дигиталното образование е Естония. Преди десет години дадохме възможност за избор на всички да се обучават дистанционно, разказа Биргит Лао (Birgit Lao), представител на Министерството на образованието на Естония. Но дигиталното образование не е просто да имаме цялата хартия в дигитален формат, а е ефективно въвеждане на иновациите в образованието. Процесът далеч не е завършен, в момента работим много интензивно върху начините за провеждане на изпити. Започваме работа по приложения за тестване, за обратна връзка.

За Естония днес въпросът как да направят така,

че да няма нужда от изпити в дигитална среда

Дигитализацията в образованието не е да направим изпитите на хартия дигитални, а да бъдат автентични, дори да направим така, че да не са необходими повече, коментира Лао. Как да убедим хората в ползите от дигиталното образование ли? Всичко става стъпка по стъпка и важното е да бъде без стрес за ученици, учители и родители. Да покажем колко е ценно да използваме иновациите в образованието и да показваме ползите ежедневно, посочи още Лао. Ние трябва да го направим удобно за всички. В Естония се фокусират и върху възможностите за почивка по време на обучението, за активни занимания, педагогическа подкрепа и онлайн терапия за родители, ученици и учители.

В Естония обядът за учениците е безплатен и по време на локдауна всеки ученик получи своя обяд вкъщи и всичко логистично беше организирано от държавата. Затова и последното проучване показва, че децата са останали доволни от обучението вкъщи. Около 40% от родителите са останали удовлетворени от онлайн обучението, другите 40% го приемат добре и само 20% искат да се върнат в училище.

Но процесът със сигурност не е завършен и ни предстои още много работа, категорична е Лао.

Всичко става стъпка по стъпка и без стрес за ученици, учители и родители

За Флориан Рампелт (Florian Rampelt), заместник генерален директор на Hochshulforum Digitalisierung, Германия в ситуацията на пандемия трябва да бъдем прагматични от една страна и визионери от друга. Обществото има конкретни нужди за онлайн изпити и техническите средства, които използва са много важни. Повече от всякога е важно конкурентите да работят заедно и да са отворени, защото това е друго ниво на сътрудничество.

Ключът е конкурентите да работят открито и да си сътрудничат

Друг иновативен проект, подкрепен от ЕС е създаването на европейска мрежа на училищата. Според Томасо Дала Века (Tomasso  Dalla Vecchia), управляващ директор на Impact EdTech project, European Schoolnet през последното десетилетие работят  за въвличането на частния сектор, институти, центрове, технологични и стартиращи компании. Първото нещо, което трябваше да направим е да изградим доверие между публичния и частния сектор. Важно е, че има европейски инкубатор, който събира иновативни идеи в образованието, но и след това ги развива, за да станат успешни в акселераторските програми за стартиращи компании. Това е процесът, който трябва да бъде вътре в училищата.

На европейско ниво отвореното образование и използването на ресурсите също е голямо предизвикателство. Друг актуален въпрос във всяка страна е въпросът за формалното и неформално образование, които не би трябвало да се отричат, а допълват.

Гражданите могат да водят тези инициативи и те са стимулът за развитие на иновациите

Европа е мястото, където и млади, и големи могат да създават иновации. Иновативните хора съществуват и са двигателят на Европа, подчерта по време на заключителната сесия на „RiDaysEU“ комисар Мария Габриел, която отговаря за иновациите, научните изследвания и образованието.

Европейските дни на научните изследвания и иновациите „RiDaysEU“ е годишното водещо събитие на Европейската комисия за научни изследвания и иновации, което обединява политиците, изследователите, предприемачите и обществеността, за да обсъждат и оформят бъдещето на научните изследвания и иновациите в Европа и извън нея.

Събитието се проведе миналата седмица онлайн и привлече над 21 000 участници от над 100 различни държави.

Как може да финансирате своя идея в различни сфери на иновациите

И Дните на изследванията и иновациите 2021 г. бяха само началото. Повече за темите, които обсъдиха новите иноватори на Европа може да видите ТУК.

Вече може да се присъедините към информационните дни за програмата “Хоризонт Европа Horizon Europe Info Days 2021. От тях ще научите повече за възможностите за финансиране на новата програма за изследвания и иновации на Horizon Europe в сферата на здравеопазването, сигурността, индустрията, климата, земеделието и биоикономиката.

Текстът е подготвен съвместно от Dir.bg и 3eNews

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща