Икономиката на сондажите се променя, тъй като ниските цени на природния газ стимулират смяната на горивото

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
255
article picture alt description

Икономиката на сондажите се променя, заради пренасищането с природен газ, което изпраща цените на горивото под нулата в най-големия шистов участък на Америка: което предполага по-нататъшното му използване за дългосрочни захранващи операции.

 

В продължение на десетилетия изследователите са използвали масивни дизелови двигатели, монтирани на тракторни ремаркета, за да изстрелват смес от вода, пясък и химикали в сондажите и да взривяват отворени слоеве от напоени с петрол скали. Сега това се променя, след когато резкият скок в добива натиска цените на газа, особено в басейна Permian, Западен Тексас, където газът е страничен продукт от добива на суров петрол.

 

Изследователите и разработчиците преминават към т.нар. e-фракинг, като използват газ от собствените си находища, за да задвижват турбините за електрическите двигатели, които захранват сондирането.

Промяната помага по два начина: съкращава около $1 милион на месец за разходи за гориво за набора от оборудване за фракинг с 90%, според Wells Fargo & Co., и намалява на мястото на сондажа изгорелите газове.

Tudor Pickering Holt & Co. прогнозира, че електрическите помпи ще представляват около една трета от пазара в приблизително следващите пет години, от около 3% сега.

Jud Bailey, старши анализатор на акции в Wells Fargo в Хюстън, каза в интервю по телефона: "Очевидно е, че има раздвижване сред някои от големите оператори да експериментират с тази технология," не е ясно колко бързо ще се случи смяната, каза той.

 

Спестяванията биха могли да бъдат предимство за индустрията, която е принудена да намали разходите и да върне парите на инвеститорите, на фона на нестабилността на пазара на суров петрол. Halliburton Co., най-големият световен доставчик на уреди за фракинг, и част от Royal Dutch Shell Plc вече се възползваха.

 

Halliburton планира през третото тримесечие да разположи парка - термин за съоръжения, помпи и друго оборудване, което обикновено се доставя с камион на мястото на сондажа - задвижвано от електрически двигатели. През март дъщерното дружество на Shell -SWEPI LP, подписа договор за електрическо оборудване за фракинг с американската компания Well Services Inc., докато доставчикът на нефтени находища ProPetro Holding Corp. заяви, че планира да разположи два е-фракинг парка до края на годината.

Стандартната работа за фракинг включва използването на около 20 гигантски помпи с дизелов двигател, всяка с размер на 18-колесно ремарке. В е-фракинга, по газопровод с малък диаметър горивото тръгва от мястото чрез турбина, захранвана с електрически мотор.

 

Въпреки че електрическите помпи все още са монтирани върху камиони, те са по-малки от дизеловите. Някои модели e-фракинг могат да носят две помпи, което значително намалява броя на ремаркетата и трафика и намалява разходите за труд. Освен това, те са по-надеждни от дизеловите двигатели, според Well Services.

 

Преминаването към електрически генератори, задвижвани с газ, може да намали изгарянето, което освобождава въглероден диоксид в атмосферата. Практиката е достигнала рекордни нива в басейна на Permian, тъй като петролният бум води до увеличаване на добива на газ. Според Световната банка, общият обем на изгорените газове като отпадъци, в целия свят през 2018 г., би бил достатъчен за снабдяване на цяла Централна и Южна Америка.

 

Все още има препятствия пред широкото приемане и преминаване на тази технология. Операторите на нефтени находища, които се борят с пренатоварване на съоръженията, може би не са склонни да поемат първоначалните разходи за внедряване на електронни системи, които според Tudor Pickering възлизат на $50 до $60 милиона, в сравнение с $30 до $40 милиона за дизелови паркове. Междувременно, компаниите добиващи гориво са фокусирани върху капиталовата дисциплина и ограниченията на тръбопроводите, които държат сондажите да бъдат завършени.

 

По-високите първоначални капиталови разходи, естеството на технологията на ранен етап и ангажиментът за генериране на свободен паричен поток допринасят за "колебанието" на е-фракинга, което може да доведе до бавно приемане и разгръщане на капитала, пише на 13 юли Wells Fargo’s Bailey.

 

Но сега може да няма връщане назад. Е-фракингът, най-вероятно, ще позволи на най-добрите помпи да се разграничат от останалата част на съоръженията по същия начин, както са правили земеделските производители със своите по-високи технологии в началото на века, според Wells Fargo.

"В общи линии," пише Bailey, не може да се върнем назад / „конят е напуснал плевнята."

 

 

By CALEB MUTUA AND DAVID WETHE ,  worldoil.com

Преводът е публикуван в Бюлетин на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща