Изцяло дигитална банка стъпва на българския пазар

Естонската Bigbank първоначално ще отпуска потребителски кредити, скоро ще предлага и депозити, жилищни заеми, услуги за бизнеса и др.

Икономика / Технологии
3E news
809
article picture alt description

В България вече работи банка, която предоставя целия набор от услуги напълно дигитално. Става въпрос за естонската Bigbank, чиято централа е в Талин, но работи още в съседните Литва и Латвия, в скандинавските Финландия и Швеция, а предлага предлага финансови решения под формата на трансгранични услуги още в Германия, Нидерландия и Австрия. Bigbank е сред най-бързо развиващите се банки в Европа с изцяло онлайн обслужване и работи както с индивидуални, така и с бизнес клиенти.

„Bigbank стъпва на българския пазар с намерението да осигури модерни, надеждни и удобни услуги за банкиране онлайн. Виждаме голям потенциал за това в България, особено в условията на COVID-19, когато дигиталните банкови услугите са най-безопасни и следователно най-благоприятни за клиентите“, казва Мартин Лянтс, главен изпълнителен директор на Bigbank Group. Той допълва, че бизнесът на банката у нас стартира с потребителски кредити за индивидуални клиенти, но в близко бъдеще ще им бъдат предложени и депозитни сметки.

„Клиентите на банката в страната могат да посетят българския уебсайт на Bigbank още сега и да направят избор между няколко вида потребителски заеми с матуритет до 10 години, а процесът на одобрение обикновено отнема до два часа. Не е необходимо да посещават банков офис, тъй като целият процес протича онлайн, като се започне от идентификацията и кандидатстването и се стигне до подписването на договор. Според опита ни от други пазари е важно потребителските заеми – било то за ремонт или покупка на автомобил - да бъдат достъпни и с по-дълъг срок, така че малките месечни вноски да не натоварват бюджета на семейството“, казва мениджърът на българския клон на банката Ростислав Русинов.

„Мисията на Bigbank е да помага на хората да подобрят живота си, като им предоставя безпроблемни финансови услуги. Банка с такава мисия, като алтернатива на традиционните универсални банки, според мен e добре дошла и нужна на българския финансов пазар“, добавя Русинов.

Амбициите на естонската банка са в близко бъдеще да добави към портфолиото си в България възможността за разкриване и управление на депозити, както и жилищни заеми, и още услуги, които Bigbank Group предлага на другите пазари.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща