Започна строителството на първата нулевоенергийна къща

Нулевоенергийната къща е два пъти по-изгодна

Икономика / Технологии
Маринела Арабаджиева
1527
article picture alt description

Започна строителството на първата нулевоенергийна къща  в с.Богомилово, общ.Стара Загора. С началото на месец април.2019г. беше стартирано изграждането на основите на пилотна за Стара Загора, а и за цяла България, нулевоенергийна еднофамилна къща, намираща се в края на с.Богомилово, в ляво на асфалтовия път за с.Кирилово, съобщиха от компанията NEODOM.

 

Обектът се изгражда съгласно цялостната система за строителство на нулевоенергийни сгради NEODOM ( www.neodom.bg), включваща идеална сглобка между стени, подове и тавани, преливащи се в монолитна стоманобетонова конструкция с двойна топлоизолазия от NEOPOR както отвън, така и отвътре, без никакви термомостове.

Строителството се изпълнява 5 пъти по-бързо, като се спестяват времето и разходите за: кофраж и декофраж, зидария,изолация, изравнителна мазилка, транспорт на строителни материали,а енергийните разходи на сградата са до 10 пъти по-ниски.

 

Ефективната технология постига много впечатляващи скорости на строителството, видно още от фундаментната плоча с площ 100м2, която беше изградена в рамките на 3 дни, с двойна топлоизолация 25cmот плътен и влагоустойчив материал PERIPOR, армировка и само 25m3 бетон.Много скоро, след изграждането на първия етаж до средата на април, ще направим ден на отворените врати, на който всички медии, фирми и граждани, ще могат да се запознаят отблизо със строителството на бъдещето, обеща управителя на NEODOM Димитър Гайдаров, думите на който се цитират в съобщението.

 

Стените са изолирани както отвън, така и отвътре, със специален материал NEOPOR, който е много по-плътен от стандартния EPS, съдържа графит и е със значително по-малка термопропускливост, така че топлото да остава в сградата, а студът и влагата да не могат да проникнат в нея.

Съгласно данните от нейния енергиен паспорт, нулевоенергийната къща е 2 пъти по-изгодна от стандартното строителство, тъй като първоначалната инвестиция е същата като при тухлена сграда, но спестените разходи от експлоатацията са още толкова.

Тази къща на бъдещето практически се изплаща сама, без да натоварва допълнително семейния бюджет, така че всеки може да си позволи нов собствен дом, коментира управителя на NEODOM Димитър Гайдаров.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща