Зам.-министър Николова с призив към участниците в Webit да погледнат на климатичните промени като възможност за растеж и бизнес развитие

Климат / Технологии
Маринела Арабаджиева
442
article picture alt description

„Изменението на климата вече засяга всички сфери на живота, включително широк спектър от икономически сектори. Затова нека приемем климатичните промени не като проблем, а като предизвикателство и възможност за растеж и развитие на нови технологии и иновативен бизнес“. Това каза зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова по време на дискусия на тема „Технологии и климатични промени“. Форумът се проведе във вторник вечерта в рамките на тазгодишното технологично изложение Webit (13-15 май) в София.

Зам.-министър Николова припомни, че борбата с изменението на климата е във фокуса на световната общност. Изменението на климата е глобален проблем, чието преодоляване изисква глобално действие на всички нива от правителствата, бизнеса и всеки един от нас. Като световен лидер в борбата срещу изменението на климата ЕС пое ангажимент в периода 2020-2030 г. страните членки да намалят емисиите на парникови газове с поне 40%, като увеличават дела на енергията от възобновяеми източници до поне 32% от енергийното потребление, и подобрят енергийната ефективност с най-малко 32,5%.  „Евростат вече отчете, че в ЕС емисиите на въглероден диоксид през 2018 г. намаляват с 2,5% спрямо 2017 г. А България отбеляза и най-големия спад на тези емисии след Португалия – с 8,1%“, съобщи Атанаска Николова.

Тя подчерта, че резултати в намаляването на негативния ефект от климатичните промени може да се постигнат само с общите усилия на представителите на компетентните институции на национално и местно ниво, на научните среди, бизнеса и неправителствените организации. В тази връзка у нас вече е създаден консултативен орган – това е Националният експертен съвет по изменението на климата към МОСВ, в който представители на всички заинтересовани страни активно участват във формирането и проследяване изпълнението на политиките. Николова припомни пред участниците в дискусията мисъл на Сократ, според която тайната на промяната е да фокусираш цялата си енергия не върху борба със старото, а върху изграждане на новото. „Изменението на климата е факт… Време е за действие. Убедена съм, че науката, иновациите и новите технологии са този мощен двигател, който ще ускори прехода към устойчива, нисковъглеродна икономика“, заяви още зам.-министърът.

В отговор на въпрос Николова представи програми и инициативи на МОСВ за подпомагане прилагането на екологични решения. Една от тях е схемата за насърчаване на електромобилността на Националния доверителен екофонд. В отговор на интереса за  мерките за ограничаване на използването на пластмасови продукти за еднократна употреба, зам.-министърът каза: „Насърчаваме промяната в поведението с личен пример –  в МОСВ не използваме пластмасови бутилки, само стъклени. Ние промотираме тази политика и в други институции“.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща