Завод край Пловдив става производител №1 на електрически велосипеди в Европа

Българската Макском и австрийската Pierer инвестират над 60 млн. лв. в нов завод в Тракия икономическа зона, отварят над 1000 работни места

Икономика / Технологии
3E news
1258
article picture alt description

България ще има най-големия завод за електрически велосипеди в Европа. Той ще се намира край Пловдив в сериозно развиващата се в последните години „Тракия икономическа зона“. Става въпрос за един от най-големите производители на велосипеди у нас и в момента - „Макском“, който подписа договор с австрийската компания, произвеждаща мотоциклети – Pierer Group.

Новият завод за електрически велосипеди и други двуколесни електрически превозни средства ще бъде разположен на площ от 131 дка и ще осигури 1000 нови работни места за Пловдив и региона. Планираната съвместна инвестиция на българската и австрийската компании е за над 60 млн. лв.

„Тази инвестиция е уникална за България. Това е сектор, с който имаме шанс да сме номер 1 в цяла Европа. Ако успеем да направим така, че 15% от компаниите ни да достигнат техните успехи, икономиката на България ще се удвои“, заяви икономическият министър Кирил Петков, който присъства на подписването на договора между „Макском“ и Pierer Group. Той допълни още, че българската икономика разчита точно на такива конкурентни и успешни компании.

България по принцип е един от най-големите производители на велосипеди в света. У нас има няколко компании, а някои имат и по няколко завода. Преди не много години сме достигали дори до трето място в света, но никога не сме излизали от топ 10. През миналата кризисна година велосипедните компании у нас са произвели и изнесли в чужбина близо 1 млн. велосипеда. „Макском“ е една от най-големите компании в бранша у нас. На пазара е вече 25 години. Огромна част от продукцията й се изнася в чужбина. Произвежда велосипеди както под собствена марка, така и по поръчка на чужди.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща