За последните 12 г. „Росатом“ е построил 14 ядрени блока

Компанията развива проекти за ВЕИ, медицина и обезсоляване на води

Енергетика / Технологии
Георги Велев
760
article picture alt description

През последните 12 години руската корпорация „Росатом“ е построила 14 ядрени блока. Това заяви Иля Соловьов, генерален мениджър за Централна Европа на "Русатом - Международна мрежа". Изказването му бе направено по време на Осмата регионална енергийна конференция „Дневният ред на енергийното развитие на региона – приоритети, технологии и пазари“. Конференцията е организирана на Българския енергиен и минен форум, а медиен партньор е 3eNews.

По думите му в цялата 70-годишна история на „Росатом“ компанията има построени 120 ядрени блока. А към момента в строеж са 42 блока. Ние имаме изключително гъвкав подход към проектите и възприемаме всеки модел за изграждане на ядрен блок, стига разбира се моделът да е осъществим, поясни Соловьов. Той припомни за проектите на „Росатом“ по света, като даде различни примери за изграждането на реакторите. В Турция работим по модела BOO (build-own-operate). В страни като Египет, Унгария, Беларус и Бангладеш използваме принципите на EPC договорите за строителство на атомни централи. В Китай пък работата ни е свързана с много поддоставчици, обясни Соловьов.

Проектът за удължаване на срока на експлоатация на енергоблокове №5 и №6 на АЕЦ "Козлодуй" с 30 години е един от най-важните през последните години. Успешното му осъществяване стана възможно благодарение на богатия опит и изключително отговорния подход към проекта от страна на руските и българските специалисти. Смятаме, че българската ядрена наука и българските специалисти в областта на експлоатацията на АЕЦ са неразделна част от семейството на ВВЕР, посочи Соловьов.

За бъдещото развитие на ядрените централи специалистът вярва, че то е свързано със създаването на малки модулни реактори. Руската корпорация работи и по такива проекти. В презентацията си Соловьов припомни за последния огромен проект на „Росатом“, а именно създаването на съвременна плаваща АЕЦ. В момента плаващата атомна централа „Академик Ломоносов“ се намира в Мурманск и се подготвя за преместване в гр. Певек в Сибир. Това е вид малък ядрен реактор, който може да работи на вода, но може и да бъде изведен на работа на сушата, поясни Соловьов.

С течение на времето „Росатом“ вече не е специализиран само в изграждането на ядрени блокове, а портфолиото на компанията продължава да се разширява. Вече ние предлагаме на нашите клиенти и различни услуги от удължаването на полезния живот на блоковете и извеждането от експлоатация. Ние имаме предприятия за производство на котли за енергийната индустрия. В Русия вече имаме инсталирани над 1 гвт вятърни централи, собственост на „Росатом“, обясни Соловьов.

Руската корпорация има силно развит сектор за ядрена медицина, който продължава да се разширява. Компанията дори произвежда въглеродни влакна и работи върху проекти, свързани с оранжерии и земеделска продукция. Друг важен елемент за „Росатом“ и контрагентите им са и проектите за обезсоляване на морска вода, пречиствателни станции, както и проекти свързани с водния цикъл на химически комбинати.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща