Ефективен метод за спиране на системното изтичане на питейна вода

Отличните резултати от прилагането му в Токио, Сеул и Тайпе ще бъдат представени на Международния форум за неръждаема стомана

Климат / Технологии
Рая Лечева
543
article picture alt description

Около една трета питейната вода се губи чрез течове в разпределителните системи. Не само в развиващите се градове, дори в столиците на големите икономики губят много повече вода, отколкото е устойчиво. В Токио, Сеул и Тайпе обаче те са монтирали гофрирани тръби за вода от неръждаема стомана; система, която избягва изтичане, намалява броя на течовете, предотвратява образуването на остатъци в тръбопроводите и се противопоставя на сеизмични сътресения.

И в трите града количеството на загубите се е свило огромно драстично. В Токио скоростта на течовете се е въртяла от 15,4% като вече се движат около 2,2%, в Сеул те намалят от 10 на 6 на сто. В Тайпе, отличен резултат стана особено видим по време на сушата през 2014 година. През тази година имаше 13% по-малко валежи, отколкото през предходната суша през 2002 г., но не е имало прекъсване на водоснабдяването, благодарение на огромното подобрение на темпа на течове.

Въпреки че първоначалното инвестициите са много големи и да се създава впечатление, че това е опция с висока цена, в дългосрочен план това съвсем не е така, казват специалистите. Тази система може да спести милиони в кубически метри прясна третирана вода, да намали общите разходи и да намали емисиите на парникови газове.

В четвъртък, 26 ноември 2020 г., Международният форум по неръждаема стомана организира едночасов уебинар, който ще ви представи тази опция. Можете да се присъедините към някоя от сесиите. Щракнете тук за повече информация.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща