ЕСО завършва полугодието с печалба от 7,1 млн. лева

Икономика / България
Георги Велев
491
article picture alt description

Електроенергийният системен оператор завършва полугодието на 2019 г. с печалба от 7,1 млн. лева. Това сочат данните от междинния финансов отчет на компанията. За сравние за същия период на миналата година печалбата на дружеството е била 7,6 млн. лева.

Приходите на компанията за полугодието се увеличават и за полугодието са достигнали 310 млн. лева. През същия период на миналата година приходите са били 298,6 млн. лв.

Текущите активи на дружеството се увеличават до 431,8 млн. лева, а текущите пасиви се понижават до 93,9 млн. лева.

Към края на юни 2019 г. на енергийния пазар у нас е имало регистрирани 50 стандартни балансиращи групи, 20 специални, 11 комбинирани балансиращи групи. Крайните клиенти, сменили доставчика си на електрическа енергия са на 85 хиляди, а през същия период на миналата година са били малко над 75 хиляди, става ясно още от отчета.

За полугодието ЕСО отчита следните продажби на електроенергия от производителите – от АЕЦ „Козлодуй“ производството е било 7,7 млн. мвтч, от ТЕЦ „Марица Изток 2“ е било 3,2 млн. мвтч., от ТЕЦ „Бобов Дол“ са произведени 723,1 хил. мвтч ток. Увеличава се производството на електроенергия от ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ и то достига 2,1 млн. мвтч за полугодието. От другата американска централа – ТЕЦ „AES Гълъбово“ производството за полугодието е достигнало 1,6 млн. мвтч.

През 2019 г. от ЕСО са поискали увеличение на капитала на дружеството с 264,4 млн. лева, но Българският енергиен холдинг все още не се е произнесъл по този въпрос. ЕСО не е разпределяло и дивидент от печалбата си през 2019 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща