ЕС има 2-3 години да поведе световното производство на батерии за електромобили

Икономика / Технологии
3E news
581
article picture alt description

ЕС разполага с 2-3 години, за да заеме водещото място в света при производството на батерии за електрически превозни средства. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че за разработката на европейските батерии вече са привлечени пет милиарда евро. По неговите думи засега се наблюдава липса на достатъчно обучени кадри за производствените мощности.

Според Шефчович до две-три години ЕС ще бъде готов със законодателство, което да урежда основните въпроси за производството на батерии. Той изрази очакването до 2025 г. европейските батерии да се произвеждат в масови количества, както и занапред те да станат по-важни от двигателите на автомобилите.

Шефчович съобщи, че полезните изкопаеми за това производство ще бъдат осигурявани от Финландия, Португалия, Испания и Чехия. Суровини ще бъдат доставяни от Белгия, Финландия, Германия, Италия, Франция и Полша. Предвижда се производството на клетки да бъде разпределено в Швеция, Франция, Германия, Италия, Чехия и Словакия. Батериите ще бъдат сглобявани в Германия и Полша, като там и в Белгия ще има места за преработката на употребявани батерии.

Само за последната година в развитието на батериите в ЕС са били насочени 100 милиарда евро. Очаква се в тази индустрия на континента да бъдат разкрити нови четири милиона работни места. До 2040 г. в ЕС се очаква да се движат 900 милиона превозни средства на ток. Предвижда се, след като отпаднат от употреба за движение, батериите да бъдат годни за използване в домакинствата и индустриалното производство. До 2025 г. европейският пазар на електромобили се предвижда да достигне 250 милиарда евро годишно.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща