ЕНЕРГО-ПРО насърчава целогодишното енергийно ефективно потребление в домакинствата

С въвеждане на лятното часово време от неделя нощната тарифа ще се отчита от 23:00 до 7:00 часа

Енергетика / Технологии
Георги Велев
673
article picture alt description

От тази неделя, 31 март, преместваме стрелките на часовниците с един час напред, което автоматично измества часовете за отчитане на нощната тарифа на електромерите – от 22:00 ч. до 6:00 ч. през зимата те се променят на 23:00 ч. до 7:00 ч. Цената на нощната енергия е почти наполовина спрямо дневната и е препоръчително използването й с цел намаляване на сметките за електроенер-гия. Съвременните електроуреди в дома предлагат възможност за отложен старт, което позволява работата им през нощта.

ЕНЕРГО-ПРО регулярно запознава своите клиенти с ефективни начини за оп-тимизиране на енергийния разход в домакинствата. Компанията припомня ня-кои от тях, които формират енергийно ефективни навици у потребителите и в дългосрочен план дават съществено отражение върху сметките за ток:

•         Поставяйте хладилника на добре защитено от директно слънчево греене място и далеч от излъчващи топлина уреди, за да не се повишава разходът му на електроенергия.
•         В хладилника не поставяйте топла храна, а изчаквайте охлаждането й до стайна температура. Същото се отнася и за фризера.
•         Поддържайте доказано оптимална температура от около +5 градуса за хладилната и -18 за фризерната част. По-ниски температури за съхранение на храната не са необходими и генерират излишен разход на електроенергия.
•         При готвене използвайте котлон с диаметър, съразмерен с големината на съда.
•         Използвайте удълженото отдаване на топлина от котлона няколко минути след изключването му.
•         Гответе в съдове с капак, който съхранява топлината и предотвратява излишното й отдаване.
•         Изключвайте фурната десетина минути преди готовността на ястието и не я отваряйте без нужда.
•         Стремете се да използвате пералнята и съдомиялната напълно зареде-ни. При намалено замърсяване използвайте екологични програми.
•         Нагласете сушилнята за работа при по-ниски температури, това щади и тъканите.
•         Включвайте бойлера и други подходящи за това електроуреди (пералня, съдомиялна, сушилня) на нощен режим на работа, за да използвате тарифата с по-ниски цени.

С края на зимата все по-рядко включваме отоплителни уреди в домовете си, което логично води до намаляване на сметките за електроенергия. Целогоди-шен ефект върху консумацията на ток от енергийно ефективна гледна точка оказва рационалното използване на всеки електроуред. ЕНЕРГО-ПРО насърча-ва разумното потребление на електроенергия от клиентите през цялата година и за целта провежда редовна информационна кампания, насочена към клиенти-те, която създава трайни нагласи за пестене в енергийната сфера.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща