Електронни винетки за кемперите и караваните

Икономика / Технологии
Галина Александрова
746
article picture alt description

На прага на лятото, любителите на каравани и кемпери чакат с нетърпение първите възможности да избягат от градския шум. Ето няколко полезни съвета за всички тях, свързани с новите изисквания за винетките в страната.

От 1 януари т.г. се въведе винетна такса за собствениците на каравани, които заедно с теглещия ги автомобил надхвърлят общо тегло от 3.5 тона (пътни превозни средства категория 3).

Ако пътувате сравнително рядко или ако в началото на лятото сте решили да избягате от града с караваната си и се връщате чак в края на септември, идеална за вас е уикенд винетката. Тя струва 10 лв. и важи от 12.00 ч. в петък до 23.59 ч. в неделя. Естествено, по времето, когато караваната не е в движение, а е на плажа, например, винетна такса не е дължима. И още нещо - голямото предимство на уикенд винетката е, че периодът на валидност на електронната винетка за ремарке или каравана може да е различен от този на винетката на теглещия автомобил.

Новата електронна уикендвинетка можете да закупите бързо и лесно от онлайн платформата за продажба www.vinetki.bg дори и през вашия смартфон. Не забравяйте, че с електронната винетка вече няма да залепвате хартиен стикер на предното стъкло на пътното превозно средство, а при проверка от контролните органи на пътя, не сте задължени да представите документ, удостоверяващ закупуването й.

Ако сте собственик на кемпер, обаче, моля обърнете специално внимание на факта, че кемперите попадат в категорията на тежкотоварните автомобили (K2) и ако имате друг вид електронна винетка, ще бъдете спрени като нарушители.

Нека летните почивки да са слънчеви, а пътуването – безпроблемно!

Интелигентни Трафик Системи АД (ИТС АД) е компания доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси - електронни винетки и тол. ИТС АД е официален партньор на Агенция "Пътна инфраструктура" и предлага закупуването на електронни винетки чрез платформата си www.vinetki.bg. От месец август 2019 компанията ще предостави на своите клиенти модерно, сигурно и високотехнологично решение за измерване и таксуване на изминато разстояние от тежкотоварни автомобили - тол.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща