Експерти от „Росатом“ се срещнаха с руски студент с проект за чиста енергия

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
719
article picture alt description

Експерти от „Росатом“ се срещнаха с руския студент Роман Яговитин, който на научна дискусия преди дни обяви пред президента Владимир Путин, че работи над важен проект, който би искал да представи на държавната корпорация. Путин от своя страна му обеща подкрепа.

Пред специалисти от „Росатом“ в Уралския федерален университет Яговитин представи проект за създаване на сложни оксиди за топлинни елементи, които ще позволят да се получи чиста енергия, без да се използват въглеводородни горива.

 

В центъра на идеята стои разработване на нови активни материали, които са основа за създаване на керамични изделия. Те от своя страна са важна част за създаване на електрохимически преобразователи, в които се получава ток директно от газ. Керамиката играе ролята на мембрана и не само трябва да запазва топлината и да е трайна, но и да има определени химични свойства - характеристика, за която много лаборатории търсят най-ефективното решение.

 

"Доволен съм, че специалистите на „Росатом“ реагираха бързо и пристигнаха в университета, за да обсъдят проекта“, отбеляза Яговитин.

 

В срещата участва генералният директор на АО „Наука и иновации“ (научното подразделение на „Росатом“) Павел Зайцев, който уточни, че в корпорацията съществуват добри механизми за разработване на подобни проекти.

 

„Отдавна развиваме сътрудничество с Уралския федерален университет в областта на научните изследвания и експерименталното развитие. Предложеният проект от Роман ще бъде подробно проучен в „Росатом“, обяви Зайцев.

През последните три години обемът на научното сътрудничество между Уралския федерален университет и „Росатом” достигна 600 милиона рубли.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща