Едва 15,3% от българите са достатъчно информирани за състоянието на въздуха

Представително проучване на LG Electronics България посочва, че 74% от хората имат най-обща информация за качеството на въздуха

Климат / Технологии
Галина Александрова
426
article picture alt description

Според национално изследване, инициирано от LG Electronics България, едва 15,3% от българите имат достатъчна информираност за състоянието на въздуха, като голямата част от анкетираните имат само най-обща информация.

Като основни замърсители на въздуха гражданите посочват автомобилите, битовото отопление и индустриалните предприятия, а прогнозите и очакванията на обществото са, че в следващите три години ситуацията ще продължи да се влошава. Цели 92% от анкетираните са убедени, че качеството на въздуха не се променя и проблемът се задълбочава. Делът на онези, които са на мнение, че градовете не взимат правилните мерки за справяне със ситуацията също е много висок – цели 80%.

Фактите сочат, че 62,5% от хората са силно притеснени за това какъв е въздухът, който дишат, а процентът на тези, които са силно негативно настроени е също толкова значителен – 16,3%.

Ако съпоставим данните за чистотата на въздуха с тези, отразяващи дихателните и респираторни заболявания, ще установим, че 40,5% от населението страдат от проблеми на дихателните органи (данни на НСИ за 2018). Основното притеснение на хората е свързано с въздуха, който дишат навън. Според 90% от анкетираните, това е основен фактор, който се отразява върху качеството на въздуха в домовете им.

И ако по-голямата част от запитаните участници в изследването казват, че имат най-обща информация за качеството на въздуха, оказва се, че тези, които са наясно как могат да се справят с проблема, имат също толкова генерална представа по отношение на мерките, които биха могли да предприемат.

61,8% от анкетираните посочват, че имат обща информация за употребата на пречистватели за въздух в дома. Като основни предимства на тези уреди българите посочват здравословната среда и премахването на фините прахови частици. Българите са убедени в предимствата на пречиствателите за въздух - 79,3% срещу едва 1,1% скептици. Цели 81,8% биха изпробвали подобен уред у дома без никакви притеснения.

Най-важните характеристики, които биха повлияли за избора на пречиствател се оказват на първо място – нивото на шума, следвани от възможността за отстраняване на миризми и способността да улавят фините прахови частици. Функционалният и модерен дизайн, както и функциите за деца също се нареждат сред водещите причини при избор за голямата част от запитаните.

Предвид състоянието на въздуха в големите градове, не е изненада, че нагласите за покупка на такъв уред, както и на онези, които проявяват общ интерес към пречиствателите е много висок. 88,8% лично биха проявили интерес към подобен продукт, 90,3% посочват, че биха се доверили на пречиствател за въздух и 90% от анкетираните казват, че биха потърсили допълнителна информация, относно уреда. Сред характеристиките, които биха провокирали покупка у запитаните се нареждат възможността за обработване на по-голям обем пространство, вида на филтъра, регулирането на мощността, Smart ThinQ функционалността и възможността за почистване на различни видове замърсители в няколко стъпки.

На тези нагласи на потребителите, отговарят LG Electronics България със своя пречиствател за въздух LG PuriCare, който е на пазара у нас от февруари миналата година. Той е подходящ както за дома, така и за офиса, а със своя модерен и удобен, цилиндричен дизайн осигурява на потребителите функционалност с капацитет за пречистване на пространства от 90 кв.м. С безшумният режим на работа и способността за 360-градусова абсорбция LG PuriCare достига до всяко кътче на помещението, в което се намира. Той пречиства въздуха на две нива като осигурява грижа и за най-малките членове на семейството. Основен плюс на пречиствателя е способността му да премахва 99% от фините прахови частници. Това го позиционира като единственият на пазара, който поема частици от 10 микрона до екстра фини частици до 1 микрон.

LG PuriCare извършва оценка на въздуха дори когато уредът е изключен и се включва в режим на работа само при необходимост. Отличният дизайн предлага и най-модерната технология за пречистване на въздуха на пазара, благодарение на системата на LG 360° Total Care Filter System.

Функцията Clean Booster помага на LG PuriCare да генерира чист въздух на разстояние 7,5 метра, което позволява да се обхванат дори големи зали. Уредът генерира лек поток от въздух, правейки го идеален избор за семейства с малки деца.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща