Европейска зелена седмица започва с инициатива на София и големите общини за по-зелени градове на България

Климат / Технологии
3E news
712
article picture alt description

София,  Бургас, Варна и Пловдив ще работят заедно за опазването чистотата  на природата и въздуха, управлението на отпадъците и в други актуални екологични насоки на действие, съобщиха от Столична община. Подписването на декларацията за сътрудничество даде началото на Европейската зелена седмица. Домакин на събитието беше Столичния зоопарк, придавайки своеобразно вдъхновение и нови идеи на домакини и гости. 

„Обмяната на опит и споделянето на добри практики, активният диалог и съвместна работа са в основата на всеки успех. Именно затова е важно да сме обединени и в екологичната кауза- мисия за природата, въздуха и околната среда“, обясни инициативата си Десислава Билева.

Инж.Анести Тимчев, зам.-кмет на община Пловдив заяви, че това е добър пример и прекрасна възможност, защото акумулира усилията и опита на четирите най-големи града в България. “Това е обединение на професионалисти и то създава обществено мислене по проблемите на екологията. Когато сме обединени, имаме възможност да променим нещата в цялата страна”,допълни той.

Тодор Иванов, зам.-кмет на Варна, изрази очакванията си съвместната работа да има реален ефект за подобряване на екологичната среда. “Ние сме пионери с тази инициатива и вярвам, че ще има обединение на колегите от страната, защото всички срещаме общи трудности.”, добави Иванов.

“Работим отдавна с колегите по различни проекти и особено със Столична община. Съгласно насоките на ЕК, чл.36 от общностния регламент, инструментите, с който можем да си сътрудничим са общностните инвестиции. Настоящата инициативата е много добър старт, за да може да работим със съвместни действия и да постигнем повече в бъдеще. Важно е да се повиши информираността на гражданите. Ако научим децата си и те милеят повече за природата, ще ни бъде по-лесно”, коментира Весна Балтина, зам-кмет на Бургас изрази задоволството си, че града ѝ е част от тази инициатива.”

Всички общини могат да се включат в обединението, защото всички общини са партньори.  “От значение е не големината на общината,а желанието,амбицията и готовността да учим и правим повече в сектор “Екология”. Винаги има добра практика, идея, проект ,които да случим по-добре заедно”, не пропусна да допълни колегите си Десислава Билева.

Европейска зелена седмица е под мотото “Нулево замърсяване” и ще се проведе от 31 до 4 юни. Замърсяването засяга всички – чрез въздуха, който дишаме, водата, която пием, и земята, в която отглеждаме храната си. Ще бъдат разгледани и други важни инициативи от Европейския зелен пакт като климатичните инициативи, предстоящата Стратегия за химикалите, както и инициативи в областта на енергетиката, промишлеността, мобилността, селското стопанство, рибарството, здравеопазването и биологичното разнообразие.

В рамките на Европейска зелена седмица у нас дискусии и презентации по актуални екологични проблеми в българските общини ще проведат и от Асоциацията на еколозите от общините в България. Основни теми са подобряване на политиките и практиките в управлението на отпадъците, замърсяването на въздуха в градските райони, комуникацията и повишаването на осведомеността и други.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща