Европа отново счупи температурните рекорди. Горещите вълни се свързват с климатичните промени

Икономика / България
Галина Александрова
341
article picture alt description

Автор: Скот К. Джонсън, ARStechnica.com

 

Спътникови прогнозни температури на повърхността за 25 юли 2019 г.
Map of Europe stylized for temperatures.

Източник: НАСА Земна обсерватория


Стандартна е процедурата екстремните метеорологични събития бързо да бъдат анализирани от екипа на World Weather Attribution - група от учени по климата, които оценяват влиянието на климатичните промени върху отделните събития. Но дори и така, разчитането на новите европейски температурни рекорди вълнува, като се има предвид, че направихме същото преди само един месец.

През последната седмица на юли Западна Европа вдигна температурата до рекордни стойности. Метеорологичните станции в Белгия и Холандия за първи път удариха над 40 ° C (104 ° F), Великобритания достигна нов максимум при 38,7 ° C. Париж, и Германия също поставиха нови рекорди при 42,6 ° C - с над 2 ° C по-високи от предишните.

Топлинната вълна е резултат от движението на Jetstream, което пренася въздух от Северна Африка през Франция към Скандинавия. Това се е случвало и преди, така че защо този път счупи толкова много температурни рекорди?

Стандартизирани тестове

За да разгледат дали изменението на климата води до промяна на времето в Европа, изследователите използваха стандартен метод. След като избраха шепа локации в тези страни, те анализираха исторически данни за тридневни средни температури, търсейки тенденции в екстремните максимуми. Тези тенденции показват по-високи екстремни температури през последните десетилетия, отколкото се наблюдаваха в началото на 1900-те.

Втората стъпка е да се разбере дали климатичните модели също симулират тенденцията за затопляне на климата, но не успяват да го направят в свят без човешки емисии на парникови газове. На базата на случилото се през миналия месец, изследователите откриха, че моделите са склонни да подценяват промяната в европейските топлинни вълни, отчасти защото симулират малко по-естествена променливост, отколкото виждаме в реалния свят. Така че, комбинирайки промяната в наблюдаваните данни и промяната в моделите, те вероятно завършват с донякъде консервативни оценки за това как са се увеличили тези топлинни вълни.

От местата, които екипът анализира, Франция и Холандия бяха център на най-екстремни събития. Дори и в днешния по-топъл климат, това е подобно на събития от 50 до 150 години, което означава, че горещи вълни в тази крайност ще се появят само веднъж на 50 или 150 години. Но ако успеем да се върнем в светаа от 1900 г., би било още по-рядко. Или ако предпочитате, 50-годишната или 150-годишната гореща вълна тогава би била с 1,5 до 3 ° C по-хладна от рекордите за юли.

По-малко екстремни

За Великобритания и Германия вероятностите са малко по-малко екстремни. В сегашния климат това беше събитие от 10 до 30 години, но ако изследването включи 1900 г., цикличността би била по-скоро на 100 до 300 години.

И за двете групи държави общата точка е една и съща: причиненото от човека глобално затопляне недвусмислено води до по-екстремни горещи вълни в Европа. Това е доста точно потърдено в този момент, както твърдят изследователите: „Забележително е, че всяка топлинна вълна, анализирана досега в Европа през последните години (2003, 2010, 2015, 2017, 2018, юни 2019 и това проучване), беше установено, че е много по-вероятна и по-интензивна поради предизвиканите от човека промени в климата. “

Както и при по-ранната гореща вълна през тази година, екипът отбелязва, че правителствените планове за извънредни ситуации целяха да помогнат на хората да бъдат в безопасност през горещото време. Но тъй като тези топлинни вълни ще продължат да се увеличават със затоплянето на климата, за спасяването на живота ще е необходима повече работа за адаптиране - особено в градовете.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща