ЕK ще подкрепя иновационни проекти с неизразходвани средства от програмата NER300

Икономика / България
Галина Александрова
302
article picture alt description

В началото на август EK реши да инвестира неизразходвани средства от програмата NER300 за подкрепа на иновационни проекти с ниски въглеродни емисии по InnovFin Energy Demo Projects (EDP), финансов инструмент на ЕС, управляван от Европейската инвестиционна банка. Първите три проекта се възползват от подкрепа от около 73 милиона евро, съобщава Институтът за енергиен мениджмънт (EMI) по информация от ЕК.

Инвестирането на неизразходваните средства от първата покана за участие в конкурс по програмата NER300 дава възможност за навременна подкрепа на обещаващи проекти преди старта на Фонда за иновации през 2020 г.

Проектите се възползват от финансиране, подкрепено от фондовете на NER300 като избраните проекти се фокусират върху иновативната технология за енергията на вълните (Wave Roller), плаващи офшорни вятърни технологии (Windfloat) и ултрабързи зарядни станции за електрически превозни средства и батерии за съхранение на енергия (Greenway EV Charging Network).

InnovFin EDP финансира проекти за иновативна възобновяема енергия, улавяне и съхранение на въглерод (CCS), интелигентни енергийни системи и съхранение на енергия като помага за преодоляване на трудностите от демонстрация до комерсиализация. Финансовият инструмент е изцяло задвижван от пазара и предоставя подкрепа за приемливи проекти.

Благодарение на допълнителните вноски от изразходваните средства NER300, InnovFin EDP вече разполага с повече средства за нови операции.

NER 300 е програма за финансиране, обединяваща около 2 милиарда евро за иновативни демонстрационни проекти с ниско съдържание на въглеродни емисии. Програмата е замислена като катализатор за демонстриране на екологично безопасни технологии за улавяне и съхранение на въглерод (CCS) и иновативни технологии за възобновяема енергия (ВЕИ) в търговски мащаби в рамките на Европейския съюз, поясняват от ЕMI.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща