Джеф Безос показа показа макет на апарат за кацане на Луната

„Време е да се върнем на Луната, като този път останем“, каза шефът на “Амазон“, който е най-богатият човек в света

Икономика / Технологии
Галина Александрова
881
article picture alt description

Джеф Безос, шефът на „Амазон“, който е и най-богатият човек в света, показа макет на лунен апарат, който цели да транспортира оборудване и хора до Луната към 2024 г, предаде Би Би Си, цитирана от БНР.

Безпилотният космически кораб за многократна употреба „Блу муун“ („Синя луна“) е проектиран с възможности да носи научни инструменти, сателити и луноходи.

Празен апаратът тежи около 3 тона, 15 тона, когато е зареден с гориво, като ще може да достави на лунната повърхност 3,6 тона, а като цяло полезният товар може да достигне 6,5 тона.

„Време е да се върнем на Луната, като този път останем“, каза Безос. Той представи целите на космическата си компания „Блу Ориджин“ във Вашингтон, като сред публиката имаше потенциални клиенти и представители на НАСА.

Апаратът „Блу муун“ е проектиран да побере достатъчно гориво, за да стигне от Земята до Луната. Полезният му товар може да включва четири автономни лунохода, както и сателити които да бъдат поставени в орбита около Луната.

Целта на мисията е апаратът да кацне на южния полюс на Луната, където в кратери са открити залежи на лед. От тази вода може да бъде произведен водород, който „Блу муун“ да използва за бъдещи мисии в Слънчевата система.

През март тази година администрацията на президента Доналд Тръмп обяви, че възнамерява да върне американски астронавти на Луната до края на 2024 г.

В речта си Безос каза, че „Блу Ориджин“ ще може да се впише в този срок, „само защото“ компанията е започнала да проектира апарата през 2016 г. Той искал да улесни достъпа до Луната, тъй като си представял бъдеще, в което хората ще могат да живеят и работят в Космоса.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща