Двоен ръст на продажбите на електромобили в Европа

Меките и плъгин хибридите вече гонят по дял бензиновите и дизеловите коли

Икономика / Технологии
3E news
838
article picture alt description

Пазарният дял на електрическите превозни средства в Европа се е увеличил над два пъти сред продажбите на нови автомобили през второто тримесечие. Това сочат данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA).
Изцяло електрическите модели вече представляват 7.5 на сто от новите продажби в Европа, спрямо 3.5 на сто през второто тримесечие на 2020 година.
Продадените електромобили между април и юни 2021 г. са над 210 000, което представлява ръст от 231.6%. Най-сериозно увеличение се наблюдава в Испания и Германия, но значително има и в Австрия и Белгия. Великобритания и Норвегия също отбелязват силен ръст на продажбите на електромобили, предаде БТА.
Бензиновите автомобили, които Европейската комисия предлага да бъдат спрени от продажба от 2035 г., в момента са под половината от всички, продадени на континента, или 1.17 милиона броя. Това им отрежда пазарен дял от 41.8%. Данните показват, че техният дял намалява, тъй като през аналогичния период на 2020 г. е бил 51.9 на сто.
Меките хибриди завземат 19.3% от пазара. Ако към тях обаче се добавят и плъгин хибридите, чийто дял е 8.4 на сто, излиза, че автомобилите, комбиниращи двигатели с вътрешно горене и електрически, вече доста сериозно се приближават като дял от продажбите към чисто конвенционалните коли. Делът на дизеловите автомобили, също както и на бензиновите, намалява. Докато през второто тримесечие на 2020 г. е бил 30% от всички продажби, сега намалява до 20.4 на сто.
Трансформацията на пазара обаче се дължи също и на политиките на автомобилните компании, които все повече пускат на пазара електрически и хибридни коли за сметка на бензинови и дизелови. А много производители вече се ангажираха да премахнат двигателите с вътрешно горене от своите гами до 2030 г. Дотогава някои марки планират да станат 100% електрически.


 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща