"Гугъл" обект на мащабно антимонополно разследване в САЩ

Икономика / България
Галина Александрова
214
article picture alt description

Генералните прокурори на 48 щата в САЩ, както и Вашингтон, окръг Колумбия и Пуерто Рико започват съвместно антитръстово разследване на технологичният интернет гигант "Гугъл" (Google). Това обяви в понеделник генералният прокурор на Тексас Кен Пакстън. Само Алабама и родният щат на Google – Калифорния не са включени.

Според Пакстън 50-те генерални адвокати на отделните щати, които ръководят проучването, ще се съсредоточат върху рекламните практики на "Гугъл".

Генералните прокурори са загрижени за доминацията на Google на рекламния пазар и обработката на потребителски данни. „Това е разследване за установяване на фактите", заяви генералният прокурор на Тексас Кен Пакстън, който ръководи коалицията, на пресконференцията пред Върховния съд във Вашингтон. „В момента става въпрос за реклама. Но фактите водят до там, докъде водят“, каза той и поясни, че това е открито разследване, което може да включва и други области.

„Ако няма свободен пазар или няма конкуренция, това ще увеличи цените, дори ако нещо се предлага безплатно - и това ще навреди на потребителите", заяви Ашли Муди, генералният прокурор на Флорида, член на републиканците, предаде investor.bg.

Според изданието теоретично властите имат три възможности за справяне с големите технологични компании: те могат да наложат милиарди долари глоби, да ги принудят да помагат на конкурентите, или да ги разделят на по-малки компании. Но дори прокурорите не могат да накажат Google директно с едно от тези наказания, дори и да намерят доказателства в разследванията си. Те трябва да се обърнат към съда със своите констатации. Само ако компетентният съд счете, че има монополно положение и нарушение, искът се счита за допустим. И накрая се взема решение за естеството и степента на всяко наказание.

В края на предходната седмица редица американски щати, ръководени от генералният прокурор на Ню Йорк, заявиха, че започват да разследват и водещата социална медия "Фейсбук" (Facebook) заради опасения свързани с нейните практики. Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс обяви в петък, че ще започне антимонополно разследване на "Фейсбук" (Facebook) с цел да установи дали социалният медиен гигант злоупотребява с доминираща роля в индустрията и излага на риск личните данни на потребителите.

Големите технологични гиганти, които доскоро бяха възхвалявани като двигатели на икономическия растеж с огромна ефективност, все по-често се подлагат на натиск заради твърдения, че злоупотребяват с монополното си участие на пазара и във връзка с пропускат като нарушаване на личните данни.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща