Горещото време води до спиране на реактори на АЕЦ във Франция

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
262
article picture alt description

Горещините във Франция оказват влияние върху работата на атомните електроцентрали, съобщава в. Ле Монд. Във вторник, 23 юли EDF е спряла поне до 30 юли два от реакторите на АЕЦ Голфеш. В събота компанията е трябвало да намали значително мощностите на два от реакторите в Сент Албан  и още  един в друга централа. Общо във Франция се експлоатират 58 ядрени реактора. Ако горещините продължат, другите реактори, особено тези, които са разположени по течението на р. Рона (14 реактора ) може да бъдат спрени за един или за няколко дни.

В съответствие с екологичното законодателството EDF е трябва да спира или намалява производството от определени инсталации в съответствие с нивото на температурата. При експлоатацията на атомните електроцентрали водата от реката се използва за охлаждане на вторичния контур, който захранва турбината. Температурата на водата, използвана от реката не трябва да превишава определена гаранция, за да не промени екологичният баланс на реката. „Следим внимателно температурата на Рона, която варира в зависимост от това какво се случва на Женевското езеро“, казва представител на EDF.

Атомните електроцентрали често са подложени на критики от еколозите, заради затоплянето на реките. „Излъчването на топлина действа като бариера, която значително намалява шансовете за съществуване на мигриращите риби“, смятат те. Биологично температура над 28 или 30 градуса по Целзий може да влияе отрицателно върху размножението на рибите и подпомага развитието на водораслите и водните растения.

В същото време АЕЦ не излъчват емисии от СО2 и по този начин не влияят върху глобалното затопляне. Затова атомната енергия се смята от Франция за актив в борбата й с измененията на климата. Практиката обаче показва, че атомните електроцентрали също сами стават жертва на климатичните промени, включително и в региони , които по-рано не са се сблъсквали с проблеми с екстремно повишение на температурите. През 2018 г. например във Финландия се е наложило намаляване на производството на реактора, който е изхвърлял в морето вода с температура от 32 градуса.

Спадът на водата в нивото на реките също може да лиши атомните централи от охлаждане и такъв риск съществува и за АЕЦ Сиво. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща