Германия засилва изграждането на ултрабързи зарядни станции със закон

Бундестагът реши до 2 години в страната да поне 1000 точки, където електромобилите да се зареждат за минути

Енергетика / Технологии
3E news
939
article picture alt description

Германските депутати приеха в нощта на четвъртък срещу петък закон за инсталирането на обществена мрежа от 1000 ултрабързи станции за зареждане на електрически автомобили до 2023 година, предаде Франс прес.
Тези станции ще са оборудвани с мощни зарядни устройства, тоест с мощност от поне 150 киловата, които позволяват батерията да се зареди за няколко минути. Става дума за ключов елемент, който да насърчи пътуванията на дълги разстояния с електрически автомобили, предаде БТА.
В момента има само около 800 пункта за зареждане с над 150 киловата в Германия, което е около 2,4 процента от всички зарядни станции, които са достъпни за водачите на електрически автомобили, според германското министерство на транспорта.
Федералната държава, която няма да бъде оператор на зарядните станции, ще сключи дългосрочни договори с частни компании.
Германският автомобилен пазар от месеци отчита подем на продажбите на електрически автомобили.
Новите регистрации на изцяло електрически автомобили или хибриди са нараснали през април с близо 400 процента на годишна основа и са достигнали 50 800 превозни средства, което е 22 процента от пазарния дял.
Някои частни автомобилостроители - Бе Ем Ве груп (BMW Group), Мерцедес Бенц (Mercedes-Benz), Форд мотър къмпани (Ford Motor Company), Фолксваген груп (Volkswagen Froup) и Хюндай мотър груп (Hyundai Motor Group) - основаха през 2017 година компанията Ай Оу Ен Ай Ти Уай (IONITY) с централа в Мюнхен. Целта е пътуването с електрически превозни средства на дълги разстояния да се превърне в нормално явление.
До края на 2020 година съвместното предприятие е инсталирало в Европа мрежа от 300 зарядни станции с общо над 1200 отделни зарядни устройства.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща