Всяка кола вече излиза от пункта за ГТП с екостикер с чип

КПКОНПИ се противопостави на новите изисквания, не е изключено в даден момент да отпаднат

Икономика / Технологии
3E news
820
article picture alt description

Влизат в сила новите правила за годишните технически прегледи (ГТП) на автомобилите. С промяната в съответната Наредба от септември м.г., считано от днес, 12 юли, от една страна колите ще се подлагат на доста по-стриктна проверка най-вече по отношение на излъчваните вредни газове и състоянието на спирачната система, а от друга – ще получава т.нар. екостикер, който ще има и чип, съдържащ информация какви точно показатели е имал автомобилът. Според замерените вредни газове, излизащи от ауспуха, той ще бъде категоризиран като по-замърсяващ или по-незамърсяващ. И макар до известна степен това да зависи от евростандарта на колата (Евро 1, 2, 3 и т.н.), на практика може и да не е точно така, ако автомобилът не е поддържан и не покаже състоянието, в което е бил произведен. А както почти всеки у нас знае, голяма част от колите далеч не се поддържат в добро състояние, а премахването на катализатори и DPF-филтри е масова практика. Още повече, че някои са останали без тези части още преди да бъдат купени от автокъщата. Именно такива автомобили ще бъдат най-сериозно „санкционирани“ от новите правила в Наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства.

Между стандарта Евро и българската категоризация има известна връзка, но нашата Наредба по-строго поставя граници на допустимото замърсяване, под което колата не може да пада, за да влезе в определена екогрупа. Така например, ако шофьор притежава бензинов автомобил, произведен през 2005 г., получил още от завода Евро 4, той би трябвало да попадне в българската екологична група 3. Това обаче ще се случи само, ако от излизащите от ауспуха изгорели газове въглеродният диоксид е до 0.3% от тях при работа на двигателя на празни обороти и до 0.2% при високи обороти. Ако при замерването в пункта за ГТП бъдат засечени по-високи показатели, то автомобилът ще бъде квалифицирана като по-замърсяващ и автоматично ще попадне в екокатегория 2. Има обаче и по-лош сценарий. Окаже ли се, че колата има още по-лоши показатели, при прегледа може да й бъде присъдена екокатегория 1, т.е. колата ще бъде приравнена към най-замърсяващите. Иначе казано дори и шофьорът да притежава по-нов и модерен автомобил, ако двигателят и изпускателната система не са поддържани, автомобилът може да бъде приравнен и към някой стар Москвич, например.

Най-привилегировани ще бъдат притежателите на електрически и хибридни коли, както и тези със заводска категория Евро 5 или Евро 6, като за вторите вече стана ясно, че ще трябва да бъдат поддържани в техническото състояние, което са били произведени. Те ще попаднат в най-благоприятната екологична група според новите български стандарти – четвърта. Най-непревилигировани пък ще бъдат шофьорите с най-старите коли, които дори нямат стандарт Евро, както и произведените преди 1 юли 1992 г.

Цената на самия ГТП също ще поскъпне. Основно това се дължи на самия екостикер. Според изчисленията на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и направената от нея поръчка за изработването им, цената на един е 6.80 лв. От друга страна обаче и по-строгите изисквания към апаратурата на пунктовете за ГТП ще се отразят на цената. Според прогнозите на различни експерти годишният преглед на колата от днес ще се оскъпи с 5 до 10 лв.

Има обаче и шанс влизащите в сила от днес правила да отпаднат. В края на миналия месец от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на противозаконно придобито имущество (КПКОНПИ) направиха анализ и изпратиха препоръка до Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията със становище, че екостикерите трябва да отпаднат. Според комисията „Цацаров“ от една страна това е ненужно харчене на пари. От една страна изграждането на системата от камери в градовете за следене на това коя кола как се е представила на прегледа и към коя екологична група е била причислена ще коства много обществен ресурс. Според КПКОНПИ и в момента съществуват изградени системи за наблюдение, което разчитат номерата на автромобилите. Изгради ли се нова система, съществуващите до голяма степен ще бъдат дублирани. Вместо това, трябва просто наличните да получат допълнителен софтуер, чрез който, когато камерата разчете номера на дадена кола, той да позволява връзка с базата данни на ИААА, в която така или иначе ще бъдат записани данните, които ще са налични и в чипа на екостикера.

От друга страна КПКОНПИ смятат, че новите правила за ГТП-тата ще натоварят излишно с нови разходи гражданите и бизнеса. А от трета са налице и предпоставки за корупционни практики. Затова Комисията „Цацаров“ предложи овите изисквания на наредбата да отпаднат.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща