Водещи датски компании се обединяват около амбициозен проект за електролизатори с мощност от 1,3 ГВт на основата на вятърна енергия

Енергетика / Технологии
3E news
778
article picture alt description

Аерогарата на Копенхаген и скандинавските компании AP Moller — Maersk, DSV Panalpina, DFDS, SAS и Ørsted  се обединяват около осъществяването на комплексен проект за производство и потребление на зелен водород.

Зеленият водород (H2) ще се произвежда от електролизатори с помощта на офшорна вятърна електроенергия. За това ще отговаря компания Ørsted, която е сред най-големите световни играчи в офшорната вятърна енергетика. Компанията вече има опит от участието си във водородни мегапроекти (участва в британския проект Gigastack).
Проектът на датските компании е планиран да се осъществи на три етапа. Началото на производството на зелен водород е планирано да започне до 2023 г. Това ще е тестово предприятие с мощност на електролизаторите от 10 МВт. Вторият етап до 2027 г. предвижда мощността да бъде увеличена до 250 МВт, а през 2030 г. заводът трябва да заработи на пълна мощност. Става въпрос за електролизаторна инсталация от 1,3 ГВт, която ще е в състояние да произвежда 250 000 тона екологично чист водород годишно и да стане един от най-големите в света обекти от подобен род. Производството от такова мащабно съоръжение може да намали годишните въглеродни емисии с 850 000 тона, става ясно от съобщението на Ørsted.

Инсталацията ще бъде разположена на територията на Копенхаген и ще може да доставя възобновяем водород за автобусите при нулево ниво на емисии и за големите товарни превозни средства управлявани от DSV Panalpina, възобновяем метанол за корабите на AP Moller – Maersk и възобновяемо авиационно гориво (е-керосин) за самолетите на SAS и въздушният транспорт на летищата в Копенхаген. Проектът е с потенциал да замести 5 % от изкопаемите горива на летището в Копенхаген до 2027 г. и 30 % до 2030 г.  Вятърната електроенергия, както се предполага ще се доставя от обектите, разположени в района на остров Борнхолм.

Електролизаторната инсталация ще е не само крайъгълен камък за декарбонизацията на предприятията партньори, но и ще даде своя принос за постигането на амбициозните цели на Дания за намаляване на емисиите от въглероден двуокис със 70 % през 2030 г. от нивото от 1990 г., според съобщението на Ørsted.

Ако технико-икономическата обосновка потвърди жизнеспособността на проекта, окончателното инвестиционно решение за първия етап може да бъде взето още през 2021 година. Предстои етапът на работа с регулаторите.

Проектът се подпомага от общината на Копенхаген в съответствие с политиките за декарбонизация.

Дания е в уникална позиция да се превърне в център за производство на устойчиви горива, осигуряване на работни места и водеща позиция в създаването на изцяло нова индустрия, която ще бъде ключова за напредък на декарбонизацията до нулево ниво през 2050 г., не само в Дания, но и в световен мащаб, отбелязват още от Ørsted.

Още по темата: https://orsted.com/en/media/newsroom/news/2020/05/485023045545315

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща