В четвърти енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ в Индия поставиха устройство за локализиране на стопилката

Енергетика / Технологии
3E news
360
article picture alt description

Корпусът на устройството за локализиране на стопилката на активната зона (т.нар. уловител на стопилка) бе поставен в проектно положение под шахтата на реактора на четвърти енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“. Централата се строи в Индия по руски проект с реактори ВВЕР-1000.

„Инсталирането  на  уловителя  на  стопилка  в  проектно  положение  е  важна  стъпка  при изграждане  на  енергоблока.  Той  е  уникална  система  за  защита  на  АЕЦ  и  първото крупно габаритно оборудване, което се монтира в сградата на реактора. Сега такива уловители се поставят във всички АЕЦ, които се изграждат по руски проекти“, заяви Вадим Хливненко, зам.-директор на „Росатом“ по проектите в Индия.

Устройството за локализиране на стопилката е разработка на руските учени и е една от най-важните системи за безопасност при възникване на извънпроектни аварии. Корпусът тежи над 160 тона и за поставянето му се използва свръхтежък монтажен кран.

Уловителят на стопилка за четвърти енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ бе доставен с кораба „ZEA FOCUS“ през декември 2019 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща