В корпуса на реактора на втори енергиен блок на Ленинградската АЕЦ 2 заредиха имитаторите на топлоотделящи сборки

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
254
article picture alt description

В корпуса на реактора на Втори енергоблок на Ленинградската АЕЦ 2 бяха заредени всички 163 имитатора на топлоотделящи сборки. Имитаторите повтарят напълно конструкцията на редовните топлоотделящи сборки по тегло, размер и материал, от който са изработени, без ядреното гориво, съобщава руското електронно издание rosenergoatom.

Имитаторите ще бъдат в корпуса на реактора до началото на следващата година. Те са необходими за потвърждаване на геометрията на активната зона, провеждането на промивката при отворен реактор на първи контур и горещата обкатка на реактора.

„Като заредихме имитаторите в реактора, ние изпълнихме две задачи – отработихме транспортно-технологичните операции по преместване на това важно оборудване от специалното хранилище в сградата на реактора. Отрепетирахме и началото на физическото стартиране, когато в активната зона на реактора ще бъдат заредени топлотделящи сборки със свежо ядрено гориво. Според графика, това ще започне през март 2020 г.“, заяви главният инженер на Ленинградската АЕЦ 2 Александър Беляев.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща