В Белоярската АЕЦ преминаха тестовете на тренажора на реактор БН-800

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
220
article picture alt description

В Белоярската АЕЦ преминаха първите учения на новия пълномащабен тренажор на реактор БН-800. Той е единственият в света тренажор с натриев топлоносител и има всички характеристики и възможности за обучение на персонал за работа с бързи реактори.

Новият тренажор напълно копира блочния и резервния щит за управление на Четвърти енергоблок – от идентичния брой и разположение на екраните, пултовете, приборите до ергономичността на работните места на оперативния персонал, съобщава електронното издание urbc.ru.

„Когато възникват аварийни ситуации, голямо влияние оказва и психологическото състояние на персонала. Пълномащабният тренажор напълно елиминира дефицита при комуникациите. Тук се осъществява взаимодействие между смените – началник смяна, водещ инженер на управление на реактора, всички оператори. Най-главното тук е да се отработят до автоматизъм правилните действия, за да не се правят излишни движения, да не се губи излишно време за обмисляне на правилния вариант на действия“, разказа заместник главният инженер по безопасност на Белоярската АЕЦ Валерий Шаманский.

Ежегодно всеки служител от оперативния персонал, който работи на блочния щит за управление, трябва да премине 144-часова подготовка в учебно-тренировъчния център, като 96 часа от нея са отработване на действия и усъвършенстване на навиците в тренажора.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща