Български експерти от WANO оцениха високия професионализъм в Смоленската АЕЦ в Русия

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
489
article picture alt description

В Смоленската АЕЦ завърши мисията за поддръжка на Световната организация на операторите на АЕЦ (WANO). В рамките на една седмица водещи специалисти в областта на атомната енергетика от четири страни - България, Франция, Украйна и Русия обмениха опит, свързан с наблюдение на дейността на персонала и целевите инструктажи в Смоленската АЕЦ.

Експертите посетиха блочния щит на управление, електрическия цех, наблюдаваха смяната на персонала, който прави обход на оборудването, изучиха действащите документи за методиката на провеждане на мониторинг и целеви инструктажи. След това изготвиха предварителен отчет, включващ положителните практики и предложения за оптимизиране на процесите.

„По време на посещението отбелязах високата дисциплина на персонала и спазването на безопасността. Приятно впечатление прави експлоатационното състояние на оборудването и помещенията. В „АЕЦ „Козлодуй“ ще се разгледат процедурите на Смоленската АЕЦ като добра практика“, заяви представителят на АЕЦ „Козлодуй“ Галина Костадинова.

„Впечатлен съм от високото ниво на професионализъм на специалистите от АЕЦ“, отбеляза след края на мисията ПР специалистът от френската АЕЦ „Шинон“ Филип Фокет-Алехин. „Сравнявайки резултатите от партньорската проверка от 2017 г. и това, което виждам днес в Смоленската АЕЦ, еднозначно виждаме голям прогрес в областите, в които проведохме мисията за поддръжка. Разчитам нашите предложения да допълнят това, което е направено тук със собствени сили“.

На свой ред, първият заместник главен инженер на Смоленската АЕЦ Вадим Скирда благодари на експертите за предоставения международен опит. „Свежият обективен поглед отстрани винаги е полезен, защото дава възможност за по-нататъшно развитие, подчерта той. „Благодаря, че споделихте своите знания и се надявам, че разработките на нашата централа ще Ви помогнат в бъдещата Ви работа по повишаване на експлоатационната безопасност и надеждност на енергоблоковете“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща