България е в ТОП 3 по участници в Huawei InFocus Awards след първите 3 седмици от конкурса

Климат / Свят
Галина Александрова
4892
article picture alt description

Летният фотографски конкурс InFocus Awards за снимки и кратки видеа (до 30 секунди), заснети с Huawei устройства, стартира на 24 юни, като срокът за участие е до 11 август. Конкурсът е регионален за 22 държави от Централна и Източна Европа, Скандинавските държави, Турция, Балтийките републики, Украйна. След първите 3 седмици, България е в ТОП 3 както по брой изпратени, така и по брой одобрени и показани на сайта на конкурса снимки. Този впечатляващ резултат показва както силните позиции на бранда у нас, така и страстта на българите към фотографията.

Фотографията изисква око и талант, но ако го имате, с днешните смартфони създаването на изключителна снимка е в ръцете на всеки от вас. Представяме ви няколко прости правила, които въпреки че са доста полулярни, често се нарушават. Съобразяването с тях, или преднамереното им нарушаване в подходящи случаи, ще увеличи неимоверно шансовете ви за награда. Освен признанието за изключителния кадър, големият победител ще получи и 10 000 евро, Huawei MateBook 13, Watch GT и ваучер на стойност 250 долара от TripAdvisor. Награди ще получат и победителите във всяка от шестте категории, както и завършилите на второ и трето място. Разбира се, има и награда на публиката.

 1. Хоризонтът

Добрата снимка винаги има добра структура и запазването на хоризонта е ключ към това. Дори и кадърът да включва най-красивия пейзаж, кривият хоризонт може да го превърне в аматьорски заснет. Това ясно се вижда и в красиво изглеждащите фийдове в любимата социална мрежа на фотографите - Instagram.

 2. Хармоничност на снимката или правилото на третините

Правилото за третините във фотографията е познато на голяма част от любителите фотографи и едно от ключовите правила за постигане на хармоничност. То гласи, че основният обект в кадър трябва да попада върху една от пресечните точки на две вертикални и две хоризонтални линии. Всеки смартфон има такава „grid” функция, която улеснява любителите фотографи.

 3. Центърът

Любопитен факт – центърът на снимката е почти сляпо петно за окото, освен ако там не стои един единствен голям обект или лице. Тогава е най-добре той да е максимално центриран.

4. Светлината преди всичко

Работата със светлината изисква истинско майсторство и е определяща за качеството на кадъра. Всеки добър фотограф знае, че не може да снима срещу слънцето. Професионалистите винаги оставят слънцето зад себе си и създават изключителни снимки на красиво осветените обекти пред тях. Какво правим, обаче ако позицията на обектите не позволява това? Най-доброто решение е да снимаме в друга част на деня, или внимателно да използваме HDR възможностите на смартфона.

 5. Работа с функциите на камерата

Смартфоните, който държим в ръцете си, често не отстъпват по нищо на професионалните камери. Това да ползваме функционалността им ни позволява да сме още по-добри фотографи. Експериментирането не винаги води до добри резултати, но колкото по-добре познаваш устройството, с което снимаш, толкова по-добър ставаш като фотограф. Функциите като зуум и възможността за подсилване на цветове могат да превърнат един обикновен кадър в невероятен.

 6. Улавянето на емоциите

Техническата перфектност на снимката се постига, съобразявайки се с правилата от първите 5 точки, но това, което прави един кадър наистина запленяващ, е емоцията. Добрият кадър има начало, среда и край, разказва история и провокира въображението. В момента, в който имате такъв кадър, ще го разберете – той не оставя никого безразличен.

 7. Подбор на най-добрия кадър

Фотографията изисква търпение, за постигане на най-добрия кадър, но истински успешният подход е подбор на най-добрия кадър след приключване на снимките. Отделеното време за избор на правилния кадър, в който наистина вярваме, е може би най-важната стъпка към успеха във фотографските конкурси.

 Конкурсът Huawei InFocus Awards 2019 дава възможност на талантливи фотографи от Централна, Източна и Северна Европада покажат най-добрите си творби заснети с Huawei, като могат да вземат участие в 6 различни категории. 5 от тях са посветени на мобилната фотогофрафия - #Emotion Tag, Hello, Life!, Faces, Going the Distance, Storyboard, и една на мобилната видеография - Life Now, където можете да участвате с видеоклип с продължителност 30 секунди.

 Заявките за участие се подават на официалния сайт на конкурса от 24 юни до 11 август.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща