Бум на интереса към умните домове на Minergie в Швейцария

Климат / Свят
Галина Александрова
441
article picture alt description


Автор: Sibilla Bondolfi (text) and Ester Unterfinger (photos), https://www.swissinfo.ch


Швейцарската марка Minergie за устойчиво строителство предизвика истински бум на интереса към новите им умни сгради в немскоговорящата Швейцария. Едно семейство ни показва как управлява притежавания от него апартамент, който е построен според стандартите за пестене на енергия и опазване на околната среда. Няколко неща работят по различен начин от „нормална“ къща.

Ерика и Мирко имат 15-годишен опит с Minergie. Първо са живели в апартамент, сертифициран откомпанията. Преди около пет години те купиха голям апартамент, построен според стандартите на Minergie в района на метрото в Цюрих, където живеят с трите си деца на възраст от десет, четири и една години.

Скоро се преместват в къща-близнак и за първи път ще живеят в сграда без сертификат на Minergie.

„Имаме смесени чувства относно преместването“, казва Ерика, защото много обичат жилищния си имот.

Причината за преместването им няма нищо общо с Minergie. Когато купиха апартамента, те имаха две деца - третото дойде по-късно и беше неочаквано. Сега се преместват в къща с повече стаи.

Minergie на ежедневна база

Може би най-голямата разлика от нормалния апартамент е фактът, че не е нужно да отваряте прозорците, за да се проветри, защото свежият въздух влиза автоматично.

“Ако готвим, трябва да обърнем вентилацията нагоре, така че въздухът да циркулира по-бързо”, казва Мирко. - А запалването на огън в огнището не е лесно! Специфичните нива на кислород и налягане означават, че е нужна малко практика, за да се запали огънят. Но от друга страна, апартаментът никога не е задушен, когато се върнат от ваканция.

4.Апартаментът, който притежават, разполага и с открит кът за сядане.
(Ester Unterfinger / swissinfo.ch)


Ключът към Minergie е, че добрата изолация и контролираната вентилация означават по-малко загуба на топлина. "Вие не губите ненужно енергия", казва Ерика.

Всеки месец те плащат по ипотека в размер на CHF 2300, а разходите, свързани с домакинството, са 3.100 CHF на месец. Това е по-евтино от апартамента под наем, където са живели.

„Като се имат предвид ниските лихвени проценти по ипотеките, си струва да купувате имот, вместо да наемате, докато имате капитал за депозит“, казва Ерика.

Сградите с Minergie- стандарти също са допустими за субсидии, а ипотеките са спонсорирани от банките.

„Собственикът може да се възползва от национални и кантонски програми за субсидиране“, потвърждава Minergie Switzerland. "И много финансови институции предлагат изгодни ипотеки или допринасят за разходите за сертифициране."

Бумът на Minergie в Швейцария

Ерика казва, че в нейния кръг от познати почти всеки, който строи жилища, прилага стандартите на Minergie. Трите Minergie стандарти са особено популярни в немско-говорящата Швейцария, особено в Цюрих.

Minergie спестява енергия и следователнонамалява разходите. Но обслужването на вентилацията редовно струва и пари. Филтрите също трябва да се сменят редовно. И самият сертификат има цена: собствениците на апартаменти плащат на Швейцарската асоциация за министерства най-малко 1200 швейцарски франка (1 200 долара), за да удостоверят обикновена еднофамилна къща.

 

Домовете Minergie в Швейцария

Брандът е история за успех. През последните 20 години почти 50 000 сгради са сертифицирани от Minergie.

„Това представлява между 10-25% от новите сгради, в зависимост от региона“, казва Андреас Майер Примавеси, изпълнителен директор на Minergie Switzerland.

Дори училища, болници, административни офиси и многоетажни блокове се строят по стандартите на Minergie.

Въпреки че първоначалният мотив за създаването на стандарта беше опазването на околната среда, много строители днес решават в полза на методите на Minergie по финансови причини.

„Проучванията показват, че повишеният комфорт и фактът, че Minergie добавя стойност, играят ключова роля в решението за изграждане съгласно стандартите на Minergie,” казва Майер Примавеси. Имотът, сертифициран със Minergie, може да бъде продаден по-късно на по-висока цена.

Има и критика, въпреки успеха

Minergie безспорно е швейцарска история на успеха. Но има и някои критики: къщите на Minergie използват повече енергия, отколкото са изчислени, методите на строителство повишават риска от астма и вентилацията не функционира винаги по желание.

„Ако вентилационната система е твърде обширна или не е правилно регулирана, тя може да предизвика сух въздух и шум“, признава Майер Примавеси. За да се гарантира качеството, асоциацията стартира нова система за качество.

Ерика и Мирко нямат проблеми с вентилацията. "Сухо е - забелязваме ефекта върху дървените мебели", казва Мирко. Но това не ги притеснява. Казват, че също са свикнали с шума.

В новата къща всичко ще е малко по-различно: автоматичната вентилация и отоплителните разходи могат да бъдат по-високи поради лошата изолация - още не знаят. Ерика очаква с нетърпение отделната кухня-трапезария, дори и днес да не е модерна.

„Децата могат да си напишат домашната работа на кухненската маса - това ще бъде уютно“, казва тя.

Сертификат за устойчиво строителство


Minergie е швейцарски знак за качество за устойчиво строителство. Целта е намалена консумация на енергия благодарение на добрата изолация и систематичната циркулация на въздуха чрез вентилация. Къщите на Minergie трябва да могат да се справят без газ или петрол, като разчитат на термопомпи и слънчева енергия. Брандът принадлежи на Швейцарската асоциация по мinergie, основана през 1998 г. и подкрепяна от федералните и кантонските правителства.

Националните права върху бранда обхващат Швейцария, Лихтенщайн, Германия и Япония.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща