Брюксел ще определи деня на края на бензиновите и дизеловите двигатели

Повечето производители обявиха кога спират моторите с вътрешно горене, но административен срок все пак е необходим, казва Фон дер Лайен

Икономика / Технологии
3E news
660
article picture alt description

Брюксел ще определи дата, след която никоя автомобилна компания в ЕС няма да има право да произвежда коли с двигатели с вътрешно горене. Редица европейски производители вече сами си наложиха срок, след който ще правят само беземисионни автомобили, като при различните той варира между 2028 и 2035 г. Въпреки това обаче администрацията на Евросъюза трябва да определи конкретна дата за края не бензиновите, дизеловите и газовите двигатели. Такова мнение изрази председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за Süddeutsche Zeitung, предаде БТА.

"Нуждаем се от дата, след която всички автомобили ще трябва да са без емисии. В противен случай ще има несигурност и няма да успеем да постигнем целта си за климатична неутралност до 2050 г.", подчертава тя. Фон дер Лайен обаче не дава никаква индикация коя може да бъде датата.
Днес Еврокомисията ще представи пакета си от предложения "Готови за 50", който, ако бъде приет от 27-те страни-членки, ще насочи Евросъюза, третата по големина икономика в света, към постигането на целта да намали емисиите парникови газове с 55% спрямо равнището от 1990 г. След представянето на пакета ще последват месеци на преговори между членките на ЕС и Европейския парламент, по време на които се очаква яростно лобиране от различните засегнати индустрии.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща