Боян Рашев: Ако вярвате в дигитализацията и електрификацията, инвестирайте в добива на метали!

Икономика / Технологии
3E news
766
article picture alt description

Коментар на Боян Рашев в социалните мрежи

Не съм инвестиционен консултант, но ще си позволя един съвет: Ако вярвате в дигитализацията и електрификацията, инвестирайте в добива на метали!

Акциите на голяма част от технологичните, ВЕИ и електромобилните компании паднаха с около 40-50% в последните да месеца. Това не е просто корекция. Това е класически срив - напълно логичен и очакван от всеки мислещ човек, който има минимални икономически познания. Напълно естествен процес след надуването им от политически и лобистки крясъци и обещания през последните две години. Тези компании масово не са на печалба с петилетки, а на стероиди - ядат капитала на "вярващи" и "ангели", субсидии и всякакви други подпомагания. В един момент къщата от карти се разпада...

Ако виждате хляб във ВЕИ, електрификация, декарбонизация, батерии и други подобни неща, инвестирайте във фундамента им, тоест в компаниите, които осигуряват металите за всичко това. За разлика от заводите за коли, батерии и жици, които никнат като гъбки, добивът на повечето метали НЕ може да се ускори съществено. Търсенето расте, но предлагането е ограничено, а рециклирането няма как да навакса - металите са "заключени" в инфраструктура за десетилетия. Цените са на нива, при които минните компании генерират по-големи печалби и от производителите на оръжие, но изграждането на нови мини отнема много години.
Не знам как да го обясня по-просто…

 

Не съм инвестиционен консултант, но ще си позволя един съвет: Ако вярвате в дигитализацията и електрификацията,... Публикувахте от Boyan Rashev в Понеделник, 8 март 2021 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща