Бош Инженеринг Център София получи сертификат за инвестиця клас А

Министър Лъчезар Борисов връчи сертификата на автомобилния доставчик, който инвестира близо 9 млн.лв. и разкрива 350 работни места

Икономика / Технологии
3E news
861
article picture alt description

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвестиция клас „А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на управляващите директори на Бош Инженеринг Център София г-н Константин Конов и г-н Томас Метц. На официалната церемония в Министерството на икономиката присъства още и заместник-министърът на икономиката г-н Стамен Янев, съобщиха от министерство на енергетиката.

Сертификатът се връчва за инвестиционния проект „Създаване на БОШ Инженеринг Център София“ в град София. Проектът на „Роберт Бош“ ЕООД е за изграждането на център за софтуерно инженерство на територията на „София Тех Парк“ АД. Инвестицията по проекта е в размер на 8 729 000 лв., като ще бъдат разкрити общо 350 нови работни места за висококвалифицирани специалисти. Целта на Инженеринг Център София (ECS) е да се превърне във водещ ИТ и софтуерен глобален доставчик на производителите на автомобили.
Министър Борисов изтъкна, че стpaнaтa ни e лидep в peгиoнa пo финaнcoвa cтaбилнocт, мaĸpoиĸoнoмичecĸo paзвитиe и ĸpeдитен  peйтинг. Той заяви, че инвестицията на „Роберт Бош ГМБХ“, който е водещ световен автомобилен доставчик е поредното доказателство, че България е атрактивна инвестиционна дестинация, особено в сферата на високите технологии и аутомотив индустрията. „Разработването на софтуер за бъдещото развитие на автомобилостроенето в България е повод за привличане и на нови инвеститори. В страната ни има вече над 250 компании свързани с аутомотив сектора, който e eдин oт бpaншoвeтe, пocтигaщ цeлитe нa ycтoйчивoтo paзвитиe, допълни Борисов“. Икономическият министър посочи , че за осъществяването на проекта, инвеститорът е заявил ползването на насърчителни мерки по ЗНИ, включващи финансово подпомагане за обучение и за частично възстановяване на направените от инвеститора за негова сметка в качеството му на работодател задължителни осигурителни вноски. Лъчезар Борисов каза още, че подкрепата е планирана от бюджета на Министерството на икономиката и допълни, че се работи за създаване на допълнителни възможности за подкрепа на инвеститори, изпълняващи значими за икономиката проекти. По думите му  тези мерки имат важен антикризисен ефект по отношение на подпомагането на инвеститорите за запазването и създаването на нови работни места, особено в период на криза.

От своя страна Константин Конов, Управляващ директор на Бош Инженеринг Център София подчерта, че на днешната дата се отбелязва 1 година откакто официално е открит Инженерният Център. „През тези месеци ние нараснахме около 2 пъти и имаме много сериозни планове да разширим инвестициите си в България. Доказахме, че не сме аутсорсинг компания, а че имаме потенциала и амбицията да бъдем двигателя на автомобилната индустрия, изтъкна той и допълни, че в Бош Инженеринг Център българи създават автомобилите на бъдещето, които ще ни осигурят един по-безопасен и лесен живот на пътя утре. За нас това е не само цел, но и кауза, която ни обединява и движи напред”, коментира още Константин Конов.

Г-н Томас Метц добави, че Марката Бош е позната в България от повече от 25 години и към нея има положително отношение във всеки един аспект. „С Бош Инженеринг Център София показахме едно ново лице на компанията тук – на водещ инженеринг център за мобилност в области като автоматизирано шофиране, свързаност, електромобилност и изкуствен интелект. Едно е сигурно - ще продължим да инвестираме в разработването на иновативни решения за мобилност, както и в развитието на хората и екипа. Ще продължим да се разрастваме и чрез привличане и обучение на бъдещи таланти”, изтъкна той.


Центърът разработва софтуер за автомобилостроенето основно в три направления:

-         Проекти свързани с изграждането на софтуерни платформи за т.нар. централин компютър в автомобила.

-         Проекти свързани с автономното управление на автомобилите. Това е софтуер, който използва данните от различни сензори и на базата на сложни алгоритми анализира пътната обстановка и взема решение за управлението на автомобила, замествайки водача.

-         Проекти свързани с вътрешния мониторинг в автомобила по време на автономно управление. Този софтуер използва данни от камери вътре в автомобила чрез сложни поведенчески алгоритми се следи състоянието на водача и готовността му при нужда да поеме управлението.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща