Биткойнът ползва електроенергия, колкото е консумацията на Ирландия

Енергетика / Технологии
3E news
1442
article picture alt description

Биткойнът вече изразходва повече електроенергия, отколкото е консумацията на Количеството електроенергия, необходимо за „копаене“ на биткойни, е по-голямо от това, изразходвано от „цели страни“, пише британския в. The Guardian. Изданието припомня, че “копаенето“ на биткойни - процесът, при който с биткойн се възнаграждава компютър, който решава сложна поредица от алгоритми - е изключително енергоемък процес .

Не само стойността на биткойнa се е повишила през последната година, a и огромното количество енергия, която се консумира за неговото генериране.
Стойността на криптовалутата спадна наскоро, след като достигна максимума от 50 000 долара, но енергията, използвана за създаването й, продължава да се покачва по време на нейния епичен възход, изкачвайки се до еквивалента на годишния отпечатък на въглерод в Аржентина, според Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, статистика на университета в Кеймбридж, която измерва енергийното потребление на валутата.
Неотдавнашният интерес от големи институции на Уолстрийт като JPMorgan и Goldman Sachs вероятно завърши с повишаването на стойността на валутата, а одобрението на Илън Мъск от Tesla помогна да достигне най-високото си ниво в последно време, тъй като инвеститорите се обзалагат, че криптовалутата ще стане по-широко възприета в близко бъдеще.

Докато неотдавнашното падане погуби състоянието на Мъск, биткойнът също представлява заплаха за мисията на компанията към „бъдеще с нулеви емисии“ и поставя сериозни въпроси пред правителствата и корпорациите, които искат да ограничат своите въглеродни отпечатъци.
„Копаенето“ на биткойни включва решаване на сложни математически задачи с цел създаване на нови биткойни. „Миньорите“ се възнаграждават с биткойни.
По-рано в относително кратката история на биткойните - валутата е създадена през 2009 г. - биткойн можеше да се добива на среден по характеристики компютър. Но начинът, по който биткойн „майнингът“ е създаден от неговия създател (или създатели - никой не знае със сигурност кой го е създал), е, че има ограничен брой биткойни, които могат да бъдат добивани: 21 милиона. Колкото повече биткойн се добиват, толкова по-трудни са алгоритмите, които трябва да бъдат решени, за да се получат нови биткойни.

Сега, когато са добити над 18,5 милиона биткойни, средният компютър вече не може да „копае“ биткойни. Вместо това, добивът сега изисква специално компютърно оборудване, което може да се справи с интензивната мощност за обработка, необходима за получаване на биткойните днес. И, разбира се, тези специални компютри се нуждаят от много електричество, за да работят.

Количеството електричество, използвано за добив на биткойни, „в исторически план е било повече от електричество, използвано от цели държави, като Ирландия“, каза Бенджамин Джоунс, професор по икономика в Университета в Ню Мексико, който е изследвал въздействието на биткойна върху околната среда. "Говорим за множество теравати, десетки теравати годишно електричество, използвано само за биткойн ... Това е много електричество."

Привържениците на биткойните казват, че добивът все повече се извършва с електричество от възобновяеми източници, тъй като този вид енергия става по-евтина, а използваната енергия е далеч по-ниска от тази на други, по-разточителни, употреби на енергия. Пропиляната енергия от включени, но неактивни домашни устройства само в САЩ може да осигури добива на биткойни в продължение на 1,8 години, според индекса на потреблението на електричество в Кеймбридж.
Природозащитниците обаче казват, че добивът все още е повод за безпокойство, особено защото „миньорите“ ще ходят навсякъде, където електричеството е най-евтино и това може да означава места, които използват въглища. Според Кеймбридж Китай има най-много биткойн „копачи“ от всяка друга държава досега. Докато страната бавно се придвижва към възобновяема енергия, около две трети от нейната електроенергия идва от въглища.

Тъй като няма държавен орган или организация, които официално да проследяват къде се добиват биткойни и какъв тип енергия използват, няма как да разберем дали „копачите“ използват електричество, което се захранва от възобновяема енергия или изкопаеми горива.
„Фермите за биткойни“ могат да се движат от място на място в зависимост от това къде енергията е най-евтина, което прави добива особено труден за проследяване.
„Местата, където се „копаят“ биткойни, могат да бъдат премествани, а в някои случаи дори не знаем къде се намират“, каза Камило Мора, професор по география и околна среда в Хавайския университет.

Центърът за алтернативни финанси на Кеймбридж изчислява, че годишното потребление на електроенергия за биткойни се движи малко над 115 тераватчаса (TWh), докато индексът на Digiconomist го приближава до 80 TWh.
Една транзакция с биткойн има същия въглероден отпечатък като 680 000 транзакции с Visa или 51 210 часа гледане на YouTube, според сайта.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща