Атомни технологии спират бракониерството на носорози

Климат / Технологии
3E news
664
article picture alt description

В средата на май започна международният иновативен проект Rhisotope Project (от rhino -  носорог и isotope - изотоп). Руската държавна корпорация „Росатом” е ключов партньор в уникалната изследователска инициатива, която обединява учени от ЮАР, Австралия, САЩ и Русия. Проектът е насочен срещу избиването на носорозите и показва различните приложения на ядрените технологии. Поставянето на изотопи в рога на носорозите ще помогне за намаляване на търсенето им и ще увеличи вероятността да се пресече тяхната контрабанда. Експертите са убедени, че благодарение на повече от 10 000 устройства за откриване на радиация, поставени в различни гранични точки по света, транспортирането на рогове ще намалее.

В роговете на два носорога вече е поставено безопасно количество стабилни нерадиоактивни изотопи С-13 (въглерод) и N-15 (азот), което може да се проследи. През следващите три месеца учени и ветеринари ще наблюдават медицинските показания на носорозите, за да проучат как влияят изотопите на животните. Специална комисия, в която са включени всички участници в проекта, трябва да потвърди, че изотопът не прониква в тялото на носорозите и не им вреди. С помощта на суперкомпютър и 3D-принтер ще се направи модериране, което ще помогне да се определи подходящият радиоизотоп и количеството му. След това се планира въвеждане на радиоактивен изотоп в рога на носорога, като „Росатом” ще е доставчик на елемента.

„В Русия 2021 година е обявена за Година на науката и технологиите. Обръща се голямо внимание на научни проекти, инициативи и иновационни програми. Какво би могло да бъде по-интернационално и обединяващо, ако не науката? Научното сътрудничество трябва да излиза извън рамките на граници, часови пояси и континенти, ако искаме да запазим нашия общ дом и да решим екологичните проблеми”, каза Иля Рогачов, посланик на Русия в ЮАР, по време на церемонията за началото на проекта. Той е потенциално приложим и за други видове изчезващи животни по целия свят.

„Горди сме от факта, че играем ключова роля в тази удивителна инициатива, която може да спаси тези невероятни животни от изчезване. Вярваме, че науката, и особено ядрената наука, ще изиграят фундаментална роля не само при защитата на носорозите, но и при защитата на нашата планета като цяло”, отбеляза Райън Колер, директор на регионалния център „Росатом Централна и Южна Африка”.

В Южна Африка живее 90% от световната популация на носорози. От 2010 до 2019 г. в резултат на бракониерски набези са убити повече от 9600 носорози. Въпреки че търговията с рогове е незаконна и забранена, в немалко страни продажбата им продължава.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща