Автопроизводители срещу плановете на ЕК да забрани двигателите с вътрешно горене

Правилният път към декарбонизацията не е ограничения и забрани, а намиране на вариант за устойчиво развитие на чистите технологии, казват от АСЕА

Икономика / Технологии
3E news
722
article picture alt description

Автомобилни производители в Европа разкритикуваха намеренията на Европейската комисия да забрани двигателите с вътрешно горене към 2035 г. Това става ясно от позиция на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА).

„Предвид основополагащото значение на мащабния климатичен пакет на ЕС „Готови за 55“ за автомобилния сектор и милионите хора, които работят в него, ACEA има желание да се запознае в детайли с предложенията, обявени от ЕК. Автомобилните производители вече се ангажираха да намалят вредните емисии на превозните средства до нула. Всички членове на ACEA подкрепят целта за климатична неутралност до 2050 г. и инвестират милиарди евро в иновативни и устойчиви технологии. Забраната на една технология обаче не е най-рационалният начин за постигането на целите на този етап, особено при положение, че Европа все още се бори да създаде подходящите условия за развитието на превозни средства с алтернативно задвижване“, се казва в позицията на АСЕА.

„За постигането на амбициозните цели по отношение на климата е необходимо всички засегнати страни да се ангажират сериозно с темата. Днес (вчера – бел.ред.) ЕК ясно заяви, че Зелената сделка може да бъде успешна само чрез поставянето на задължителни цели за развитието и увеличаване на зарядната инфраструктура във всички държави-членки. Това ще бъде от съществено значение за зареждането на милионите електрически превозни средства, които европейските автомобилни производители ще пуснат на пазара през следващите години, както и за постигане на безпрецедентно намаляване на емисиите на CO2 в транспортния сектор“, каза президентът на АСЕА и главен изпълнителен директор на BMW Group Оливер Ципсе.

Предложената цел за намаляване с 55% на емисиите CO2 от автомобилите до 2030 г. спрямо 2021 г. ще бъде голямо предизвикателство и със сигурност изисква съответните обвързващи цели от страна на държавите от ЕС за изграждането на необходимата зарядна инфраструктура. Освен това новата цел за намаляване на въглеродния диоксид ще ускори значително структурната трансформация на автомобилния сектор, веригите за доставки и стойността на продукцията. Което ще изисква внимателно управление, за да може да се сведе до минимум въздействието на тези нови фактори върху икономика и работните места.

„Настоящото предложение за още по-голямо намаляване на емисиите на CO2 до 2030 г. минава през значително увеличение на пазара на електрическите превозни средства в кратък период от време. Без сериозно увеличение на усилията от страна на всички заинтересовани страни, включително от държавите членки и всички икономически сектори, участващи в автомобилостроенето, новата цел просто няма да може да бъде постигната“, отбелязва още Ципсе.

Всички налични към момента варианти - високоефективни двигатели с вътрешно горене, хибридни технологии, електрически и водородни превозни средства, трябва да изиграят своята роля в прехода към климатична неутралност, особено когато работим за намаляване на въглеродния отпечатък на целия автопарк, а не само на новите превозни средства. Не самият двигател с вътрешно горене е вреден за околната среда, а горивата на фосилна основа, се подчертава в позицията на АСЕА. В нея се допълва още, че без наличието на възобновяеми горива, целта за намаляване със 100% на емисиите до 2035 г. на практика представлява пълна забрана на двигателя с вътрешно горене.

„Във връзка с предложените от ЕК технологични ограничения от 2035 г. нататък, призоваваме всички институции в ЕС да се съсредоточат върху иновациите, вместо да налагат една или забраняват друга технология“, категоричен е Ципсе.

От ACEA обаче приветстват факта, че пакетът включва обвързващи цели за внедряване на зарядна инфраструктура, отговаряща на изискванията на всички типове електрически превозни средства - леки автомобили, лекотоварните бусове и микробусите, както и тежкотоварните автомобили. Въпреки това обаче, европейските автомобилни производители отбелязват, че заложените едва 3.5 млн. точки за зареждане, които трябва да бъдат изградени до 2030 г., далеч няма да бъдат достатъчни, за да се постигнат заложените към същата година цели по отношение на вредните емисии на автопарка като цяло. Според изчисленията на АСЕА, за постигането на новите цели, които иска Еврокомисията, до 2030 г. ще бъде необходимо да бъдат изградени около 6 млн. точки за зареждане, вместо предвидените 3.5 млн. Но също така от Асоциацията отбелязват, че ще имат нужда от време да се запознаят по-обстойно с предложенията на Брюксел и да направят точни изчисления за необходимата зарядна инфраструктура за постигането на заложеното намаляване на СО2 от транспорта. Това се отнася не само за броя на зарядните станции на територията на ЕС и във всяка държава-членка по отделно, но и за мощността на съответните станции предвид електрификацията на тежкотоварни транспорт и многото камиони, които ще изискват по-мощни точки за зареждане.

Обхващането и на автомобилните горива от системата за търговия с емисии на ЕС ще помогне да се види реалната цена на въглерода, като така ще се стигне по-лесно до използването на носковъглеродни и безвъглеродни горива, смятат още автомобилните производители. Отбелязват още и че ако регулаторната рамка бъде създадена по правилния начин, това ще помогне за създаването на превозни средства с нулеви емисии, но също така на конкурентни цени и привлекателни за клиентите.

От АСЕА прогнозират трудни преговори за новите изисквания с Европарламента и 27-те държави-членки. Асоциацията предупреждава, че да се гарантира успеха на всички изисквания от „този пъзел „Готови за 55“, ще бъде трудно от гледна точка на многото засегнати страни. „Следователно силната политическа координация ще бъде от съществено значение за постигане на крайната цел за справяне с изменението на климата по най-ефективния начин. Като същевременно ще трябва да се запази достъпността на всички европейци до мобилността, както и работните места в автомобилния бранш“, каза генералният директор на ACEA Ерик-Марк Уитема. Той допълва и че в момента политиците имат исторически шанс да постигнат това.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща