АББ ще захранва най-големия кораб за добив на диаманти на De Beers

Енергетика / Технологии
3E news
438
article picture alt description

АББ спечели договор от Damen Shipyards Group за доставка на усъвършенствана захранваща система за първия на света кораб за добив на диаманти, построен по поръчка, съобщиха от компанията.

АББ ще достави пакет с интегрирана система за захранване, която ще гарантира, че най-големият и технологично развит кораб за добив на диаманти в света отговаря на изключителни изисквания за безопасност, ефективност и достъпност. Съдът се строи от Damen в корабостроителниците „Damen“ в Мангалия на Черно море в Румъния. Финансовите данни на поръчката не бяха оповестени.

С обща цена от 468 милиона долара, корабът е най-голямата единична инвестиция, правена някога в морската диамантена индустрия. Той разгръща усъвършенствано подводно обхождане - техника за извличане на диаманти от морското дъно. Новопостроеният кораб ще бъде доставен на Debmarine Namibia, съвместно предприятие между правителството на Република Намибия и De Beers Group през 2022 г. De Beers Group е водещата компания за диаманти в света, с ненадмината експертиза в проучването, добива и маркетинга на необработени диаманти от 1888 г. насам.

Намибия разполага с най-богатите известни находища на морски диаманти в света, като Debmarine Namibia извлича някои от най-качествените диаманти, достъпни изобщо, от вода на дълбочина между 90-150 метра край югозападното крайбрежие на страната. Традиционно на брега по крайбрежната ивица на Намибия добивът на диаманти се извършва в открити мини, но тъй като наземната продукция в Намибия се очаква да приключи след 15 години, добивът в морето нараства.

Новият 177-метров кораб е проектиран от известните норвежки морски архитекти Marin Teknikk. Той ще се превърне в най-големия кораб от флота на собственика, надвишаващ размерите на най-големия в момента кораб на Debmarine Namibia – “Mafuta”, с водоизместимост 8000 тона (тегло на съда въз основа на количеството вода, изместено от корпуса). Очаква се да увеличи годишното производство на собственика с 35 процента, допринасяйки за допълнителни 500 000 карата към днешните нива на производство.

Най-новата технология на АББ ще гарантира, че корабът постига ненадминато време на експлоатация. В допълнение към усъвършенстваната система за генериране и разпределение на електроенергия и задвижващи системи с променлива скорост, решението включва UPS с висока мощност за морско приложение от типа онлайн с двойно преобразуване, за поддържане на жизненоважните процеси на кораба, което значително намалява риска от критична загуба на мощност и престой. MUPS на АББ е проектиран за безпрепятствена достъпност, като осигурява резервно захранване на бордовите системи за управление на подводните машини за преработка и обработка, които пресяват утайката, издигната от морското дъно, за извличането на диамантите. Усъвършенстваната и напълно интегрирана система за захранване на АББ ще помогне за оптимизиране на зареждането на двигателя, както и за намаляване на работните часове, разходите за гориво и нуждите от поддръжка.

„Това е наистина специален кораб, пълен с усъвършенствана технология, и проект, изискващ особено тесни взаимоотношения с клиента, за да се гарантира, че оптимални решения са доставени за точните спецификации“, каза Юха Коскела, управляващ директор на звено „Морско и пристанищно дело“ на АББ. „Радваме се, че екипът зад този съвременен плавателен съд признава предимствата на ефективността, безопасността и продължителността на работа, достъпни чрез интеграция. Този успех също е в съответствие с нарастващото търсене за електрическите, дигитални и свързани решения на АББ при все по-голям брой видове кораби и експлоатационни профили.“

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) e водеща световна технологична компания, която подсилва трансформацията нa обществото и индустрията, за да постигне едно по-продуктивно и устойчиво бъдеще. Свързвайки софтуер с портфолиото си от решения в областите на електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика, автоматизация и задвижвания, АББ надскача границите на технологиите, за да повиши производителността до нови нива. С доказана история на постижения от над 130 години, успехът на АББ е воден от 110 000 талантливи служители в над 100 държави. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща