АББ открива нов глобален център за научноизследователска и развойна дейност

Подчертавайки водещата пазарна позиция на АББ в инфраструктурата за зареждане на електромобили, Лабораторията за иновации в електрическата мобилност ще назначи 120 специалисти, които да работят върху решения от следващо поколение

Икономика / Технологии
3E news
732
article picture alt description

Проектирано да ускори иновациите в електрическата мобилност, това съоръжение, струващо 10 млн. щатски долара и разположено на площ 3 600 кв. м., е базирано в кампуса на Технологичния университет в Делфт, Нидерландия, и ще стимулира развитието на бъдещото портфолио на АББ, както и проектите за научноизследователска и развойна дейност в областта на електромобилите. През 2020 г. университетът беше класиран сред 15-те най-добри инженерни и технологични университета в света.1

Заедно с инвестиция от 30 милиона щатски долара в глобален Център за върхови постижения и производствен обект за инфраструктура за зареждане на електромобили, който трябва да бъде отворен през следващата година в Италия, съоръжението в Делфт подчертава плановете на АББ да увеличи инвестициите си за поддържане на технологичното си лидерство.

Франк Мулон, Ръководител на глобалното бизнес направление на АББ  „Инфраструктурни решения за електрическа мобилност“, коментира: „Иновациите са в кръвта ни - АББ беше пионер в зареждането на електромобили и се гордеем, че сме изиграли ключова роля в стимулирането на скоростта на приемане на електромобили по целия свят. Ето защо, искахме да направим нашата лаборатория за иновации за електрическа мобилност в Делфт, в сърцето на университетския кампус, където сме заобиколени от най-ярките технологични таланти и стартиращи фирми в Нидерландия.“

Комплексът, който побира до 120 специалисти, отбелязва завръщането на бизнеса за зареждане на електромобили в АББ към мястото на зараждането му. Всъщност, студентите, създали Epyon (стартиращата фирма за зареждане на електромобили, придобита от АББ през 2011 г.), са бивши студенти от Технологичния университет в Делфт.

„В рамките на бизнес направление „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ на АББ, ние инвестираме приблизително 400 милиона долара годишно в научноизследователска и развойна дейност, за да гарантираме, че ще останем в челните редици на технологичното лидерство и ще задаваме стандартите, що се отнася до устойчивата мобилност. Като част от тази инвестиция, ние сме фокусирани върху разширяването на границите на електрическата мобилност, най-вече в областта на зареждането, съхранението и дигитализацията. Новата лаборатория ще ни позволи да засилим сътрудничеството си с производители на електромобили, за да стимулираме резултатите и прогреса в сектора,“ добави Мулон.

Осигуряването на безпроблемна връзка между автомобилите, зарядните станции, мрежите за зареждане и електрическата мрежа, заедно със софтуерните системи, които ги поддържат, е ключов фокус за АББ. Лабораторията за иновации в електрическата мобилност е оборудвана с най-новите технологии, за да гарантира, че зарядните устройства на АББ са съвместими с всички видове превозни средства. Конструирани са симулатори точно с тази цел, като 95% от тестовете ще се провеждат с дигитални копия на превозните средства.

За да изпитва как се представят превозните средства при много горещо или студено време, АББ разработи специални помещения за тестване според околната среда, където решенията ще бъдат подложени на екстремни условия, включително температури от -40 до +100 градуса по Целзий и висока влажност. Атриумът е достатъчно голям, за да могат производителите да вкарват своите автомобили, автобуси или камиони в топлата и контролирана среда за провеждане на тестове, което ще подпомогне напредъка на зареждането за бързо растящия сегмент с електрически превозни средства.

Като част от ангажимента на АББ да подкрепя нисковъглеродното общество, беше жизненоважно не само да се създаде сграда, която може да ускори напредъка в устойчивата мобилност, но и да се създаде съоръжение, което да сведе до минимум въздействието върху околната среда.

За своето отопление и охлаждане, комплексът на АББ ще бъде свързан с геотермалната централа за отопление/охлаждане на Технологичния университет в Делфт. На покрива ще има соларни панели, със соларни инвертори за преобразуване на постоянния ток, добит от слънцето, в променлив ток, който заедно с усъвършенстваната система за управление на сгради на АББ за контрол на климата и светлините, и системата за съхранение в батерии, ще позволи електричеството от изпитанията да се подава обратно в мрежата.

През ноември тази година АББ обяви, че ще увеличи разходите за научноизследователска и развойна дейност и дигитални технологии до около 5% от приходите годишно. Този подход създава по-добра стойност за клиентите и води до по-високо качество на приходите за компанията, като се фокусира върху сегменти с висок растеж, включително електрическата мобилност. В цялата група АББ има около 7 000 служители в научноизследователската и развойна дейност, като 60% от тях са фокусирани върху разработването на софтуерни и дигитални иновации.

АББ навлезе в пазара за зареждане на електрически превозни средства през 2010 г. и към момента има продадени повече от 17 000 бързи зарядни устройства ABB DC в 80 държави. Нашият ангажимент към прогреса в електрическата мобилност е най-добре демонстриран чрез спонсорското партньорство в Световния Шампионат на FIA ABB Formula E, който скоро ще навлезе в четвъртия си си сезон. От сезон 9, през 2022-23 г., АББ ще стане официалния доставчик за зареждане на шампионата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща