АББ и Amazon Web Services насочват автопарковете към изцяло електрическо бъдеще

Енергетика / Технологии
3E news
774
article picture alt description

АББ и Amazon Web Services (AWS), компания на Amazon.com, обявиха своето сътрудничество за съвместно разработване на базирано на облачни технологии дигитално решение за управление в реално време на автопарк от електромобили. Решението ще оптимизира ефективното използване на електромобили и ще ускори електрификацията на транспортните паркове.


Това сътрудничество ще комбинира богатия опит на АББ като лидер в електрическата мобилност, управлението на енергия и технологиите за зареждане с несравнимото портфолио от облачни технологии и софтуерна експертиза на AWS.

Новата платформа, която се планира да стартира през втората половина на 2021 г., ще предлага персонализирано потребителско изживяване в платформа с единен изглед. От точката на зареждане на електромобила до таблото с данни за автопарка, тя ще направи управлението на автопарка от електромобили по-ефективно и ще увеличи максимално надеждността.

Франк Мулон, Президент на дивизията за електрическа мобилност на АББ, коментира: „АББ и AWS споделят обща визия за потенциала на електрическата мобилност да трансформира обществото. Нашата комбинирана експертиза подкрепя общата цел да направим управлението на автопарк от електромобили по-опростено и по-достъпно. Това ново решение ще направи революция в света на електрическата мобилност, като интегрира хардуера и софтуера на електромобила в една екосистема, за да осигури едно безпроблемно потребителско изживяване. Ние сме уверени, че като работим заедно можем да тласнем напред употребата на електрически автопаркове, като дадем на операторите увереността да извършат промяната.“

В момента 23% от глобалните емисии на парникови газове са причинени от транспортния сектор. Електрифицирането на транспорта може значително да намали нивата на CO2 и големите автопаркове могат да играят жизненоважна роля с над 400 000 електрически микробуси и камиони за доставки по пътищата в световен мащаб. Много автопаркове обаче са изправени пред подобни предизвикателства, когато става въпрос за информация за състоянието на превозното средство и зареждането в реално време, поддръжка на електромобила и управление на достъпа до инфраструктурата за зареждане.

Днес повечето оператори на автопаркове избират софтуер за управление на зареждането от трети страни. Това предлага ограничена функционалност и възможност за персонализиране въз основа на гамата модели електромобили и обхвата на инфраструктурата за зареждане. Скоростта, с която технологиите за зареждане продължават да се развиват, се увеличава и в резултат на това необходимите адаптации могат да бъдат скъпи и да отнемат много ресурси. Като такива, операторите на автопарк търсят мащабируеми, сигурни и лесно приспособими съвременни софтуерни решения, съчетани с лесен за управление хардуер за зареждане, който им дава възможност да включат зареждането и да потеглят.

За стимулиране на прогреса в електромобилните автопаркове, АББ създаде специализирано предприятие в Берлин, което ще разработва персонализирани, мащабируеми и рентабилни технологии за оператори на автопаркове, които могат да се използват от всички OEM производители на електромобили. Работейки с AWS, това ново начинание ще проектира оперативно съвместимо решение за управление на автопарка за работа с всички типове превозни средства и инфраструктура за зареждане. Използвайки машинно обучение и анализи, то ще включва убедителен набор от функции, включително планиране на зареждането и наблюдение в реално време с данни и действия за състоянието и обслужването на превозното средство, заедно с оптимизация на маршрута на електромобила въз основа на частта от деня, атмосферните условия и моделите на използване.

„Докато индустриите напредват с електрификацията на своите автопаркове, клиентите се нуждаят от надеждни и интуитивни услуги, които да им помогнат да се адаптират към новия оперативен модел и да оптимизират използването на своите автопаркове. Това сътрудничество между AWS и АББ ще комбинира богатата експертиза на двете компании в автомобилната, логистичната и електрификационната сфера с лидерството в облачните услуги, за да предостави независимо от хардуера, интелигентно решение за управление на електрическия автопарк„ каза Джон Алън, директор Професионални услуги, Автомобилен сектор в AWS. „Заедно АББ и AWS ще приложат прозренията, гъвкавостта и мащаба, които облакът предоставя, в индустрията на електрическите превозни средства и ще помогнат на нашите клиенти успешно да преминат към бъдещето с ниски емисии.“

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща