US компания иска да строи централа, захранвана от малък реактор и слънчеви панели

Енергетика / Технологии
3E news
973
article picture alt description

Компанията Oklo Inc, базирана в Калифорния, обяви намеренията си да строи енергийна централа, захранвана от малък реактор и слънчеви панели. Oklo Inc се подготвя да внесе първото си заявление за лиценз за централата с име „Aurora“. Тя ще работи с малък реактор, който използва горивото HALEU (бел. а. нискообогатен уран с високо съдържание – high-assay low-enriched uranium), съобщава в своя публикация world-nuclear-news.org.

Oklo описва „Aurora“ като „модерна енергийна централа, работеща с чиста енергия от делене“, създадена, за да захранва малки общности с достъпна и надеждна енергия".

Компанията твърди, че „Aurora“ предлага „уникални качества", едно от които е способността да се произвежда мощност в продължение на десетилетия, без да е необходимо централата да се зарежда отново с гориво. Други нейни особености са малките й размери, възможността да работи без нужда от охлаждаща вода, доказано естествено „успокояване“ на горивото при спиране на реактора, както и използването на спектър на делене, който може да рециклира гориво и така да превърне ядрените отпадъци в чиста енергия.

Eлектроцентралата ще използва слънчеви фотоволтаични панели, за да илюстрира как усъвършенстваният процес на делене и възобновяемите енергийни източници могат да работят заедно във високонадеждна и чиста микромрежа.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща