Uniper и Новатек ще си сътрудничат в производството и доставките на водород

Енергетика / Технологии
3E news
893
article picture alt description


Uniper и Новатек са сключили меморандум за взаимно разбирателство с цел проучване и оценка на възможностите за развитие на веригата за производство и доставки на водород.

Според документа, страните имат намерение да развиват интегрирана верига за производство, транспортиране и доставка на водород, включително и на електроцентралите на Uniper в Русия и Западна Европа. Разглеждат се и доставките на син водород, произведен от природен газ с по-нататъшно улавяне и съхранение на СО2, а също така и на зелен водород, получен чрез използване на възобновяеми източници на енергия.

„Водородната енергетика подпомага предотвратяването на измененията на климата и е сред перспективите за развитие на „Новатек“, отбелязва председателят на компанията Леонид Михелсън. По думите му, „развитието на търговската ефективност на производството на нисковъглероден водород е в начален етап и сътрудничеството в този сектор с Uniper като една от водещите компании в енергетиката ще осигури възможност за успешно полагане на основата за по-нататъшни дългосрочни отношения“.

През пролетта на миналата година немската компания Uniper, дъщерна на финландския концерн Fortum заяви намерението си да стане въглеродно неутрална през 2035 г. Компанията е приемник на активите на немската E.ON в сектора на въглищните централи и управлява активи, включително и в Русия с мощност от порядъка на 34 ГВт. Сега емисиите от СО2 на компанията са около 22 млн. т годишно. Намерението е за преоборудване на централите си на въглища в Европа до 2025 година. Uniper притежава и управлява и газови мощности, както хранилища.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща